Yandex Metrica

ABD-Çin rekabetinde yeni perde: Senato yasa tasarısını onayladı.

ABD-Çin rekabetinde yeni perde: Senato yasa tasarısını onayladı.

ABD Senatosu, bugün yapılan oylamada Çin'in teknolojik gelişimine karşı mücadeleyi ön gören yasa tasarısını onayladı. Çin yönetimi öfkeli.

Dünya

23.01.2024, 21:56

ABD Senatosunda bugün yapılan oylamada, Demokrat Parti tarafından sunulan Çin teknolojisiyle mücadeleyi ön gören yasa tasarısını onayladı.

Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre, Senato’da 32 ret oyuna karşılık 68 kabul oyuyla onaylanan tasarı, yürürlüğe girmek için ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasına sunuldu. 

Toplamda 190 milyar dolarlık bütçe ayrılan tasarı, Çin’in çeşitli telekomünikasyon, Ar-Ge ve prodüksiyon gibi çeşitli teknolojik alanlardaki gelişimine karşı mücadeleyi ön görüyor.

Süper güç günlerimiz bitebilir

Konuya dair Reuters’e bir açıklama yapan tasarının sponsorlarından Senatör Chuck Schumer, ABD’nin dünyadaki baskın süper güç özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Schumer, açıklamasında, “Bir şeyler yapmazsak baskın süper güç olduğumuz günler geride kalacak. Bu günler bizim kontrolümüzde bitsin anlamında söylemiyorum. ABD, orta halli bir ulus olamaz” dedi.

Çin’den tepki: “Süper Delilik”

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin konuya dair gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Senatosunun teknoloji alanında böyle bir tasarıyı onaylaması “Süper Delilik” olarak nitelendi.

Wenbin, açıklamasında, “ABD’nin Çin’i hayali bir düşman olarak görmesini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Çin’in son zamanlarda teknolojik, ulaştırma ve savunma gibi alanlarda gösterdiği gelişim, yıllardır dünyada baskın süper güç rolünü üstlenen ABD’yi rahatsız ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde başlayan gümrük vergileri ve savunma sanayii alanlarında Çin’i hedef alan yaptırımlar, Joe Biden başkanlığındaki yeni yönetim tarafından da sürdürülüyor.

ABD’li yetkililer, her fırsatta medyaya verdikleri demeçlerde Çin’in "tehlikeli gelişimine" dikkat çekerek Pekin yönetimini yaptırımlarla tehdit ediyor.

Çin ise bir taraftan teknolojik ve lojistik gerilim sağlarken diğer yandan Asya-Pasifik ve Ortadoğu’da doğrudan ya da dolaylı askeri adımlar atmaya devam ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading