Yandex Metrica

ABD Başkanı Biden, Afganistan'daki son duruma dair basın toplantısı düzenledi

ABD Başkanı Biden, Afganistan'daki son duruma dair basın toplantısı düzenledi

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilme sürecini 31 Ağustos'a kadar tamamlayacaklarını ve bu ülkeden ne kadar erken çıkarlarsa o kadar iyi olacağını belirtti.

Dünya

23.01.2024, 17:52

ABD Başkanı Joe Biden, sabah saatlerinde G-7 liderleriyle beraber yaptığı Afganistan görüşmesinden sonra Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına çıkarak açıklama yaptı.

Söz konusu görüşmede son 10 günde kat edilen yol hakkında müttefiklerine bilgi verdiğini belirten Biden, "Bu öğleden sonra itibarıyla 70 bin 700 kişinin Afganistan'dan çıkmasına yardım ettik. Temmuz sonundan bu yana ise 75 bin 900 kişinin tahliyesini gerçekleştirdik." dedi.

Biden, son 12 saatte 6 bin 400'ü askeri uçuşla 5 bin 600'ü ise koalisyon uçuşuyla olmak üzere 12 bin kişinin Afganistan'dan tahliye edildiğinin altını çizerek, G-7 liderleri ile tahliyelerin güvenliğinin sağlanması ve iş birliği konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

İran tiyatrosu hızlı bitti: Operasyonların devamı gelmeyecek İran tiyatrosu hızlı bitti: Operasyonların devamı gelmeyecek Haberi Görüntüle

"HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK RİSK OLUŞTURUYOR"

Tahliyeler ve Afganistan'dan çekilme süreci hakkında Biden, "Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız. Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi. Operasyonda geçen her gün, askerlerimize daha çok risk oluşturuyor ancak bu sürecin 31 Ağustos'a kadar tamamlanması Taliban'ın bizimle iş birliğini sürdürmesine, tahliye edeceğim insanların havalimanına erişimini sağlamasına ve operasyonlarımızı engellememesine bağlı." Şeklinde konuştu.

Suçlamalar düştü: Fransa'daki Müslümanlara ait okul kapanmayacak Suçlamalar düştü: Fransa'daki Müslümanlara ait okul kapanmayacak Haberi Görüntüle

BİDEN, ACİL DURUM PLANI HAZIRLANMASINI İSTEDİ

Biden, Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından sürecin uzaması halinde kullanılmak için acil durum planı hazırlamalarını istediklerini söyleyerek, "Bu misyonunun tamamlanmasını sağlamaya kararlıyım." dedi.

Afganistan'da daha uzun kalmaları halinde güvenliklerinin tehlikeye gireceğini belirten Biden, Afganistan'daki DEAŞ bağlantılı grupların Kabil Havalimanı'na saldırabileceğine konusunda endişe taşıdığını söyledi.

Biden, G-7 liderleri ile Taliban'a karşı ortak bir yaklaşım benimsemek konusunda da mutabık kaldıklarını vurgulayarak, aynı şekilde insani yardım ve mülteciler konusunda da ortak çalışmalar yürütüleceğini belirtti.

Afganistan'ın tekrar bir "terör üssü" olmasını engellemek için gerekli tüm adımları atacaklarını söyleyen Biden, ABD'nin şu anda kendileriyle çalışan binlerce Afgan'ı yeniden yerleştirmek için çalıştığını ifade etti.

Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da yarın bir basın toplantısı düzenleyerek Afganistan'dan tahliye edilen ABD vatandaşlarının sayısına ilişkin net rakamları kamuoyuyla paylaşacağını da sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading