Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinin Ukrayna'nın hava yeteneklerini güçlendirmek için savaş uçağı ihraç etme yetkisini ABD'den aldığının ortaya çıkmasının ardından bu tür çatışmalar bekleniyordu. F-16'ların ön cephelerden daha uzağa, Ukrayna'nın daha derinlerine konuşlandırılacağı düşünüldüğünde, Rus insansız hava araçlarıyla gelecekteki çatışmaların daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.
Katile lanet Gazze'ye destek! New York’ta binlerce kişi Netanyahu’yu protesto...TARİHE GEÇTİ
İlginçtir ki, Shahed-136, doğrudan çarpmasa bile, bir savaş uçağını düşürmede yer alan ilk insansız hava aracı olarak tarihe geçti. 12 Ekim 2024'te, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-29, bir İran insansız hava aracı tarafından vurulduktan sonra düştü.
Bu olay, pilotun bir grup İran Shahed-136 insansız hava aracını engelleme görevinde olduğu sırada saat 21:00 civarında gerçekleşti. Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu'na [SBI] göre, pilot ve MiG-29'u, Turbiv köyü yakınlarında beş kamikaze insansız hava aracını düşürmeyi başardı. SBI'ın soruşturması, düşürülen insansız hava araçlarından bir veya daha fazlasının enkazının muhtemelen kokpite girerek kazaya neden olduğunu öne sürüyor. Yani, mevcut bulgulara göre, savaş uçağının düşmesine neden olan şey bir insansız hava aracıyla doğrudan çarpışma değildi.
Daha yakın tarihli gelişmelerde, Ukrayna'nın 6 Eylül 2024'te çatışmada ilk F-16 savaş uçağını kaybettiği bildirildi. Olay, ülkenin doğu bölgesindeki bir görev sırasında meydana geldi. Çeşitli kaynaklar, uçağın düşman mevzilerine karşı operasyonlar yürütürken düşürülmesinden Rus hava savunmalarının sorumlu olduğunu öne sürüyor.
Ancak olayla ilgili çelişkili raporlar var. Bazı kaynaklar F-16'nın düşmesini Rus veya Ukrayna hava savunmalarına bağlıyor. Buna karşılık ABD, pilot hatasının neden olduğunu savunuyor. Ukrayna ordusu, pilotun başarılı bir şekilde fırlatma yaptığını ve daha sonra kurtarıldığını belirterek kaybı doğruladı.
Ancak, Rus kaynağı Fighterbomber tarafından paylaşılan görüntüler, F-16 ile İran'ın Shahed insansız hava aracı arasındaki ilk kaydedilen çatışmayı işaret ediyor. Bu senaryoda M61 Vulcan'ı konuşlandırmak şu anda ideal bir seçimdir ve gelecekteki çatışmalarda da muhtemelen öyle olacaktır.
Vladimir Putin'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj: 'Ekim ayında Kazan'a bekliyorum'DAKİKADA 6000 MERMİ
20 mm'lik döner top olan M61 Vulcan, F-16 Fighting Falcon dahil olmak üzere çeşitli askeri uçaklarda yaygın olarak kullanılmıştır. İnsansız hava araçlarına karşı etkili olmasının önemli bir nedeni, dakikada 6.000 mermiye kadar ulaşabilen etkileyici atış hızıdır.
Bu hızlı ateş yeteneği, M61 Vulcan'ın kısa bir sürede önemli miktarda ateş açmasını sağlayarak, dronelar gibi hızlı hareket eden küçük nesneleri hedeflemede usta olmasını sağlar. Yüksek ateş hızı ve merminin hızının birleşimi, mermilerin hedefe olan mesafeyi hızla kapatabilmesini sağlar ve böylece başarılı bir vuruş şansını artırır.
M61 Vulcan yalnızca yüksek bir atış hızına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda zırh delici ve yüksek patlayıcılı yangın çıkarıcı mermilerle donatılmış ve bu da ona çeşitli hava tehditleriyle başa çıkma konusunda çok yönlülük kazandırıyor. Yüksek patlayıcılı mermiler çarpma anında önemli hasara neden olurken, zırh delici mermiler bazı insansız hava araçlarının koruyucu bariyerlerini delebiliyor.
Bu tür bir çok yönlülük, hafif kompozitler ve metallerin bir karışımından yapılmış modern dronlarla uğraşırken önemlidir. Ek olarak, topun farklı menzillerdeki doğruluğu, pilotların yüksek hızlarda manevra yaparken bile dronları düşürmesini sağlayarak etkinliğini artırır.
M61 Vulcan'ın eşit derecede önemli bir yönü, sürekli ateş sırasında doğruluğu artıran nispeten düşük geri tepmesidir. Topun tasarımı, geri tepme kuvvetlerini azaltmaya yardımcı olur ve pilotların hava hedefleriyle mücadele ederken uçaklarının kontrolünü sürdürmelerine olanak tanır.
Bu özellik, gelen ateşi savuşturmaya çalışabilecek çevik, kaçamak dronları hedeflerken özellikle değerlidir. Dahası, M61'in F-16'nın aviyonik ve hedefleme sistemleriyle kusursuz entegrasyonu, pilotların dron tehditlerini gerçek zamanlı olarak hızla tespit edip bunlara müdahale etmesini sağlayarak onu günümüzün hava muharebe durumları için örnek bir silah haline getirir.
Yorum Yaz