Yandex Metrica

6 yıl sonra yeniden: BAE İran'a dönüyor

6 yıl sonra yeniden: BAE İran'a dönüyor

2016'da Suudi Arabistan ile İran arasındaki krizin ardından diplomatik ilişkileri zarar gören Birleşik Arap Emirlikleri ve İran, ikili ilişkileri düzelteceğini açıkladı. BAE İran Büyükelçisi 6 yıl sonra ilk kez Tahran'a dönüyor.

Dünya

23.01.2024, 19:42

BAE İran Büyükelçisi, İran ile ilişkilerin kesilmesinden 6 yıl sonra Tahran'a dönüyor. Pazar günü BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, büyükelçinin birkaç gün içinde göreve başlayacağı bildirilirken iki ülkenin ortak çıkarlarının gözetildiği vurgulandı. 

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz'dan İran'a tehdit: Bedelini ödeteceğiz İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz'dan İran'a tehdit: Bedelini ödeteceğiz Haberi Görüntüle

Şİİ DİN ADAMININ İDAMI TÜM DENGELERİ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Suudi Arabistan, Ocak 2016'da kendi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr ve 47 diğer kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı idamalara tepki göstermiş, rotestocular sırasında ise Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed şehrindeki konsolosluk binasını ateşe vermişlmişti.

Suudi Arabistan; İran'ın yanı sıra Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi Körfez ülkeleriyle de ilişkilerini kesmiş, BAE ise bu ülkeler ile ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Türkiye'ye geliyor: Bakan Fidan ile görüşecek Haberi Görüntüle

İLİŞKİLER YENİDEN GÜÇLENİYOR

BAE Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Anar Gargash Temmuz ayında bölgesel gerilimlerin hafifletilmesi çağrısında bulundu ve büyükelçinin olası dönüşünün sinyalini verdi.
 
BAE devlet medyasının bildirdiğine göre BAE ve İran dışişleri bakanları geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesinde, ilişkileri güçlendirmeyi ve Tahran'a bir büyükelçi göndermeyi tartıştılar.

Emirlik Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al-Nahyan ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan "her iki ülkenin yararına ikili ilişkileri ve işbirliği alanlarını artırmanın" yollarını tartıştı.

İngiltere gözünü Ortadoğu'daki doğalgaz rezervlerine dikti: ABD'nin sonu mu geliyor? İngiltere gözünü Ortadoğu'daki doğalgaz rezervlerine dikti: ABD'nin sonu mu geliyor? Haberi Görüntüle

İBRAHİM ANLAŞMASI'YLA GELEN DEĞİŞİM

El Cezire iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin, Eylül 2020'de BAE ve İsrail ilişkilerinin normaleşmesimin ardından düzeldiğine dikkat çekti. Bahreyn, Sudan ve Fas da İbrahim Anlaşması kapsamında İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmuştu. 

Middle East Eye ise Abu Dabi'nin, İran'ın yanısıra Türkiye ve Katar ile de yakınlaşma politikası izlediğine dikkat çekti. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading