Yandex Metrica

58 yıl önce suikastle öldürülmüştü! Malcolm X hala ilham vermeye devam ediyor

58 yıl önce suikastle öldürülmüştü! Malcolm X hala ilham vermeye devam ediyor

58 yıl önce ABD'de verdiği bir konferansta uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Malcolm X, hayat hikayesi ile milyonlara ilham olmaya devam ediyor. Malcolm X'ten etkilenerek, Müslüman olan beyaz Amerikalı Brian Anthony, oğlu ile New York'ta bulunan Ferncliff kabristanında Malcolm X'i ziyaret etti.

Dünya

23.01.2024, 20:28

ABD'de konferans verirken suikast sonucu öldürülen Malcolm X, ölümünden 58 yıl geçmesine rağmen hayat hikayesi ile hala ilham olmaya devam ediyor. 

Malcolm X'in kişiliğinden ve mücadelesinden etkilenerek Müslüman olan beyaz Amerikalı Brian Anthony, oğlu ile ilk kez ziyaretine geldiği New York'taki Ferncliff kabristanında Malcolm X'in mezarı başında konuştu. 

Pennsylvania’nın Allentown bölgesinde yaşayan ve bir teknoloji şirketi için yazarlık yapan Anthony, Malcolm X’i büyürken genellikle sadece televizyondaki belgesellerden duyduğunu söyledi.

Kargo gemisi köprüye çarparak battı: Mürettebatın yarısına ulaşılamıyor! 400 kişi seferber oldu Kargo gemisi köprüye çarparak battı: Mürettebatın yarısına ulaşılamıyor! 400 kişi... Haberi Görüntüle

MALCOLM X'İN HAYATI BENİ ÇOK ETKİLEDİ 

Anthony, Malcolm X ile ilk gerçek tanışmasının 1992'de Spike Lee filmiyle başladığını belirterek şöyle konuştu: 

Filmi görür görmez, Malcolm X'in hayatı beni çok etkiledi ve hemen Alex Haley’in Malcolm X’in otobiyografisini anlatan kitabını aldım. Ondan kısa süre sonra da ilk Kur'an nüshamı satın aldım. Malcolm X ile gerçekten ilk tanışmam onun hayatını, felsefesinde yaşadığı bağlamı, İslam'la olan ilişkisini anlamam böyle oldu.

Beyaz bir Amerikalı olarak Malcolm X'ten nasıl etkilendiğini anlatan Anthony şu ifadelere yer verdi: 

Malcolm X'in hikayesinde gördüğüm şey, onun dönüşümüydü. Bu adamın suç dolu, yozlaşmış, zayıflık ve güçsüzlük dolu bir hayattan tamamen farklı bir yaşama nasıl bu kadar inanılmaz bir dönüşüm yaptığı, işte bende merak uyandıran şey gerçekten bu oldu. Kendi kendini eğitmesi, yetiştirmesi, 20. yüzyılın en büyük konuşmacılarından biri haline gelmesi, onurlu ve özsaygılı bir yaşam sürmesi, tüm insanlara ilham vermesi, aile kurması... Tüm bu türden şeyler, bu dönüşüm bana seslendi ve İslam'a olan ilgimi ateşledi.

Kanlı pazarlık! İsrail ve ABD operasyon için anlaşmaya vardı Kanlı pazarlık! İsrail ve ABD operasyon için anlaşmaya vardı Haberi Görüntüle

MALCOLM X'TEN ETKİLENEREK MÜSLÜMAN OLDU 

Anthony, araştırmalarından sonra 1996'da Müslüman olduğunu aktararak, oğlu ile Malcolm X’in mezarını ziyaretine ilişkin de "Burada sadece sözlerini okumaktan, filmlerini izlemekten daha derin bir şekilde bağ hissediyorsunuz." dedi.

Çocukken babası beyaz ırkçılar tarafından öldürülen Malcolm X'in kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Anthony şöyle devam etti: 

Martin Luther King, barış, birlik ve işbirliği mesajı dolayısıyla her zaman 'sivil haklar hareketinin olumlu yüzü' olarak görüldü. Malcolm X, esas olarak olumsuz bir figür, en azından bir şekilde sivil haklar hareketinin karanlık bir tarafı olarak sunuldu. O, yüzleşmeyi ve işbirliği eksikliğini temsil ediyordu.

İHA'ları balık gibi avladı: Rus dronlarından Ukrayna İHA'larına ağlı çözüm İHA'ları balık gibi avladı: Rus dronlarından Ukrayna İHA'larına ağlı çözüm Haberi Görüntüle

HALA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR 

Oğluyla Harlem’de Malcolm X’le ilgili tarihi mekanları da gezdiğini anlatan Anthony, özellikle son yıllarda "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" (BLM) hareketi gibi siyahi ırkçılık ve mücadele bilinci konusunda çok şeyin değiştiğini ancak hala yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Anthony, "Örneğin; okul müfredatına alınma gibi, Malcolm X ve onun gibi insanların hayatını anlamak için yapılacak daha çok iş var. Böylelikle öğrenciler, Malcolm X'i öğrenebilir, felsefesi ve düşüncesi hakkında bilgi edinebilir ve hayatını inceleyebilir. Dolayısıyla yapılacak daha çok iş var, işler daha iyiye gitti ancak Malcolm X ve mesajına ilişkin kamuoyu anlayışını, algısını ve kabulünü genişletmek için daha gidilecek çok yol var." diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading