Yandex Metrica
SON DAKİKA

50 adet F-16 istiyorlar: ABD'nin ardından Türkiye'nin de kapısı çalınacak!

ABD ve Avrupa ülkelerinden tank, hava savunma sistemi, SİHA, obüs, zırhlı araç, mühimmat gibi onlarca başlıkta ürün tedarik eden Ukrayna, şimdi kafayı F-16'lara taktı. Kiev yönetimi 40-50 adet arasında F-16 savaş uçağı edinmek için başkentler arasında mekik dokuyor. Kiev'den bir yetkili, Avrupa ülkelerinin F-16'lar konusunda ABD ve Türkiye'yi cesaretlendirmeleri gerektiğinden bahsetti!

Dünya

07.02.2024, 12:37

ABD ve Avrupa ülkelerinden 300'ün üzerinde tank teslim alan Ukrayna, Rusya'ya karşı etkili bir hava kuvveti oluşturmak için F-16 filosu istiyor. Avrupa turuna çıkan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, görüştüğü tüm liderlere bu plandan bahsetti. Önümüzdeki günlerde Japonya'nın Hiroşima kentinde toplanacak G-7 zirvesinde Ukrayna'ya F-16'ları kimlerin yollaması gerektiğine karar verilmesi bekleniyor. 

Politico dergisinin Avrupa yayınına konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un danışmanlarından Yuriy Sak, ülkesinin 40 ile 50 arasında F-16 savaş uçağı edinmek istediğini söyledi.

İngiliz, İtalyan, Alman ve Fransız liderlerin uluslararası koalisyonda önemli söz sahipleri olduğuna dikkat çeken Sak, bu ülkelerin F-16 konusunda "ABD ve Türkiye'yi cesaretlendirmesi gerektiğini" kaydetti.

ABD'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'den S-400 hava savunma sistemini Ukrayna'ya sevk etmesini istediği ortaya çıkmıştı. G-7 zirvesinde Batılı ülkeler Ukrayna ordusunun F-16'larla teçhiz edilmesine karar verdiklerinde Washington'un Ankara'nın kapısını bir kez daha çalması şaşırtıcı olmayacak. 

Kayıp Prenses Kate Middleton ortaya çıktı! İşte dünyanın konuştuğu o... Haberi Görüntüle

PİLOT EĞİTEN ÜLKELER ARTIYOR

Türkiye'nin 40 adet F-16 satın alım talebini onaylamayan Amerikan yönetimi, bu uçakların Ukrayna'ya sevki konusunda hevesli görünüyor. Ukraynalı pilotlar bir süredir 'NATO uçaklarını kullanma konusunda' Amerikan topraklarında eğitim görüyor. 

Avrupa ülkelerini tek tek dolaşan Zelenski'nin pilot eğitimlerine destek talebi İngiltere ve Fransa'dan kabul gördü. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna'ya istediği araçları edinme konusunda diğer ülkelerin liderlerini organize edeceği sözünü Zelenski'ye verdi.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna 300 kilometre menzilli Storm Shadow füzelerini sevk etmeye başlayan Londra, özellikle ABD'nin Kiev'e F-16 göndermesi yolunda diplomatik baskıları artıracak. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı danışmanı Yury Sak, 40-50 F-16 ile kurulacak üç veya dört filonun uzak mesafelere ulaşabilmeleri yolunda kendilerine büyük avantaj sağlayacağını söyledi. 

Ukrayna semalarında 'Rus uçaklarını durduracak hiçbir şeyin olmadığını' savunan Sak, "Konunun belli bir olgunluk seviyesine geldiğini artık herkes anlıyor. Kimse F-16 sevkiyatının imkansız olduğunu söylemiyor. Bundan 3 ay önce tank almak için mücadele ediyorduk, şimdi herkes jet koalisyonundan bahsediyor... Bu çok umut verici. Savaş uçakları, F-16'lar olmadan hava savunmamızı tamamlayamayız" diye konuştu.  

Ukraynalı Mig29 pilotu Vadym Voroshylov, kokpitten çektiği görüntüleri paylaşmıştı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rus-Sovyet sistemlerinden NATO sistemlerine hızla geçiş yapmak istiyor. F-16 talebi bunun en önemli yansıması durumunda. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading