Yandex Metrica
SON DAKİKA
35 yıllık kara leke: Halepçe Katliamı! 5 binden fazla sivil kimyasal silahlarla öldürüldü

35 yıllık kara leke: Halepçe Katliamı! 5 binden fazla sivil kimyasal silahlarla öldürüldü

Tarihin kara lekelerinden Halepçe Katliamı'nın üzerinden tam 34 yıl geçti. Saddam Hüseyin'in savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkı kimyasal silahla bombalanmış ve 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde can vermişti.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Tarihin en büyük kara lekelerinden Helepçe Katliamı'nın üzerinden tam 34 yıl geçti. İran-Irak Savaşı döneminde Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin, Halepçe halkını İran'a destek vermekle suçlamış ve halkın bombalanması talimatını vermişti. 

Saddam Hüseyin'in talimatının ardından 16 Mart 1988'de "Kimyasal Ali" olarak tanınan kuzeni Ali Hasan el-Mecid komutasında İran sınırına çok yakın bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe'ye hardal ve sarin gazlarının bulunduğu bombalarla saldırı düzenlendi.

Hamas liderlerinden Hamdan duyurdu: İsrail ateşkes için kararını verdi Haberi Görüntüle

5 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 7 BİN KİŞİ YARALANDI

Halepçe'nin merkezi ve yakınındaki yerleşimlere sabah saat 10.50 sularında yapılan saldırının ardından kentte elma kokusu yayılmaya başladı. Halepçeliler kokunun sebebini anlamazken 5 bin kişi evlerinin önünde birbirlerinin üzerine yığılarak veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde hayatını kaybetti. 7 binden fazla kişi ise yaralandı. Sağ kalan Halepçeliler ise ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi görüşmesi sonrası Yunan basınından olay iddia! Mısır,... Haberi Görüntüle

KİMYSAL SİLAH İÇEREN BOMBALARLA VURDULAR

Irak, 1980'de İran ile girdiği 8 yıllık savaş süresince, eş zamanlı olarak kendisine muhalif olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliğine (KYB) bağlı Peşmergelerle de savaşıyordu.

İran'ın sınır hattı üzerinde konuşlanan KYB'liler, İran'ın desteğiyle Mart 1988'de Halepçe kentini kontrollerine aldı. Saddam, İran güçlerinin Peşmergelerle Halepçe'yi kontrol ettiğini öğrenmesi üzerine saldırı emrini verdi.

Bağdat yönetimi, İran ve Peşmerge güçlerini püskürtmek için Halepçe'yi savaş uçaklarının taşıdığı kimyasal silah içeren bombalarla vurdu.

Trump'tan Biden'ı destekleyen Yahudileri kızdıracak açıklama: 'İsrail yok edilecek' Haberi Görüntüle

SADDAM SALDIRIDAN HABERİ OLMADIĞINI İDDİA ETTİ

ABD'nin Irak'ı 2003'te işgal etmesinden sonra yakalanan Saddam Hüseyin, mahkeme sırasında Halepçe'ye kimyasal saldırıdan haberdar olmadığını ve olayı sadece medyadan duyduğunu iddia etti.

IKBY 2014'te Halepçe'nin yaşanan acılar nedeniyle il olmasına karar verdi Halepçe'de kimyasal gazların kalıntıları da çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine, gözlerini kaybetmesine ya da sakat kalmasına yol açtı.

Katil Netanyahu! İsrail sokakları alev alev! Kazan kaldıran Yahudiler katilin... Haberi Görüntüle

TAM 34 YIL GEÇTİ

Kimyasal saldırının üzerinden yıllar geçse de katliamda yakınlarını kaybeden ve saldırının derin izlerini taşıyan Halepçelilerin acısı ise ilk günkü gibi devam ediyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Halepçe'ye yönelik kimyasal saldırı nedeniyle her yıl 16 Mart'ta çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor.

IKBY, Mart 2014'te Süleymaniye'ye bağlı Halepçe'nin yaşanan acılar nedeniyle il olmasına karar verdi. IKBY'li yetkililer, Bağdat hükümetinin kimyasal saldırı nedeniyle Halepçe sakinlerine tazminat vermesini ve kentin valiliğe dönüştürülmesi sürecinin hızlandırılmasını talep ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading