300 komando Afrika'ya gidiyor! Türkiye 'Kara Kıta'ya huzur getirecek

Afrika merkezli Savunma Teknolojileri Sitesi defenceWeb, Türkiye, Eş-Şebab'ın son dönemde elde ettiği toprak kazanımlarına yanıt olarak, terörle mücadele ve insansız hava araçları operasyonları konusunda uzmanlaşmış 300 komando ve 200 personeli bölgeye konuşlandırarak Somali'deki askeri varlığını artıracak yorumunda bulundu.
Türkiye, Eş-Şebab'ın son dönemde elde ettiği toprak kazanımlarına yanıt olarak, terörle mücadele ve insansız hava araçları operasyonları konusunda uzmanlaşmış 500 asker konuşlandırarak Somali'deki askeri varlığını artıracak.
Türkiye'nin Somali'deki operasyonlarına aşina olan isimsiz bir kaynak Middle East Eye verdiği demeçte, "Türk birlikleri yalnızca Türk varlıklarını korumak ve Somali güçlerini eğitmek ve onlara danışmanlık yapmak için oradalar. Sadece kesinlikle gerekliyse ve meşru müdafaa için el-Şebab ile çatışmaya girecekler" ifadelerini kullandı.
300 KOMANDO AFRİKA'YA GİDİYOR
500 terörle mücadele askerinin konuşlandırılması, Türkiye'nin Somali'de bulunan mevcut 300 kişilik askeri birliğinin neredeyse üç katı diyen Afrika basını, "Yeni birlik, Türkiye'nin teröristlere karşı dron operasyonlarını güçlendirecek 300 komando ve 200 personel içeriyor" yorumunu yaptı.
Habere devam eden Afrika basını, "Yeni konuşlandırma, Somali Ulusal Ordusu'nun (SNA) el-Şebab ile mücadelesinde kullandığı Türkiye'nin popüler Bayraktar dronlarının daha büyük ve daha güçlü kardeşi olan Türk yapımı Akıncı dronunun kullanımını içeriyor." dedi.
Uzmanlar, Akıncı İHA'larının gece görüş kabiliyetine sahip olduğunu ve 24 saat çalışabildiğini, bu nedenle gece saatlerinde Eş-Şebab'la mücadelede etkili bir araç olduğunu söylüyor diyen Afrika basını habere şöyle devam etti;
"Türkiye'nin konuşlandırılması, Somali'nin sonunda kendi güvenliğinin tam kontrolünü elde etmesine yardımcı olmayı amaçlayan Somali Güvenlik Sektörü Kalkınma Planı'nı güçlendiriyor.
Kara kuvvetlerinin konuşlandırılmasının yanı sıra Türkiye, Somali'nin kara sularını korumayı ve balıkçılık da dahil olmak üzere açık deniz kaynaklarının geliştirilmesine yardımcı olmayı da taahhüt etti.
Afrika Birliği Somali Destek ve İstikrar Misyonu (AUSSOM) faaliyete geçmek için çabalarken Türkiye varlığını artırıyor. AUSSOM operasyonlarının %75'ini finanse etmeyi kabul eden Birleşmiş Milletler, bağışçılardan ek olarak 41,6 milyon dolar destek istiyor."
16 BİN SOMALİ ASKERİNE EĞİTİM VERİLDİ
Yeni askerler, 2017 yılında Somali'nin başkenti Somali'de kurulan ve Kamp Türksom olarak bilinen Türkiye askeri üssünde bulunan yaklaşık 300 Somali askerine katılacak. Türk kuvvetleri o tarihten bu yana yaklaşık 16 bin Somali askerine eğitim verdi diyen Afrika basını şöyle devam etti;
"Bu kursiyerler arasında SNA'nın seçkin Gorgor Komandoları ve Haramcad paramiliter güçlerinin mensupları da yer alıyordu.
Türkiye'nin Somali'deki varlığının genişlemesi, 2024'te imzalanan ve 2026 yılına kadar askeri varlığının 2.500'e kadar çıkmasını öngören anlaşmanın bir parçası.
Türk kuvvetleri, Somali'nin El-Şebab'a karşı 16 yıllık mücadelesini destekleyen bir dizi uluslararası askeri yardımın parçasıdır. Birleşik askeri eylem, El-Şebab'ı Somali'nin merkezindeki topraklarının yaklaşık üçte birinden uzaklaştırdı.
Eş-Şebab, Somali'nin merkezinde bir dizi saldırı gerçekleştirdi. Bunların en dikkat çekeni, başkente yaklaşık 220 kilometre uzaklıkta bulunan ve hükümet birliklerinin lojistik merkezi olan Adan Yabaal adlı yerleşim yerinin nisan ortasında ele geçirildiği bildirildi.
Türkiye'nin Somali'deki askeri varlığını artırma planları, bu eğilimi tersine çevirmeyi ve Somali'nin Eş-Şebab'a karşı yeniden güç kazanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
İsmi açıklanmayan bir kaynak Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, 'Gerekirse Türkiye'nin daha fazla İHA konuşlandırması ve topçu desteği sağlaması bekleniyor.' dedi."
