Yandex Metrica
SON DAKİKA
300 bin ton Rus buğdayı kardeş ülkeye gidiyor! Bedeli 112 milyon dolar

300 bin ton Rus buğdayı kardeş ülkeye gidiyor! Bedeli 112 milyon dolar

Tahıl koridoru anlaşmasından çekilen Rusya, tıkabasa dolu durumdaki buğday silolarını rahatlatacak bir anlaşmaya imza attı. Moskova, 300 bin ton buğdayın ihracı konusunda kardeş ülke Pakistan'la anlaştı.

Dünya

23.01.2024, 20:00

Tahıl koridoru anlaşmasından Rusya'nın çekilmesiyle birlikte dünyayı bir kez daha gıda krizi endişesi sardı. Ağustos başından beri 9,3 milyon ton tahılın Ukrayna limanlarından dünya piyasalarına ulaştırılmasını sağlayan anlaşma, Rus buğdayının nakli konusuna işlerlik kazandıramadığından ötürü Kremlin yönetiminin tepkisini çekiyordu. 

Ukrayna'nın 18 milyon ton buğday ihracatına karşılık Rusya 37 milyon tonu aşkın ihracat rakamıyla dünyanın en büyük buğday tedarikçisi durumunda. Yaptırımlar nedeniyle stoklarındaki tahılı dünyaya ulaştırmakta güçlük çeken ve depolardaki gübreyi de alıcı ülkelere sevk edemeyen Moskova, Sivastopol saldırısını bahane ederek anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu. 

Rusya'nın tıkabasa dolu buğday silolarını rahatlatma hamlesi kardeş ülke Pakistan'dan geldi. Şahbaz Şerif liderliğindeki İslamabad yönetimi, 300 bin ton Rus buğdayı ithal etme anlaşmasını onayladı. 

Şahbaz Şerif ve Vladimir Putin

İmran Han'ın ABD darbesiyle koltuğundan edilmesiyle başbakanlık makamına gelen Şahbaz Şerif, eylül ayında Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Şanghay İşbirliği Örgütü'nün oturum aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmiş ve buğday tedarik anlaşmasına son şeklini vermişti. 

Pakistan, Rusya'dan gelecek 300 bin ton buğday için 112 milyon dolar ödeyecek.

Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha: İsrail ordusuna katılan vatandaşlar... Haberi Görüntüle

SELLER TARIMI DA VURDU: REKOLTE DÜŞECEK

Son dönemde yoğun sellerden ötürü Pakistan tarımı verim kaybına uğramış ve hükümet, buğdaya ilişkin yaşadığı sıkıntıyı aşmanın yollarını aramaya başlamıştı. 1700'den fazla insanın ölümüne yol açan ve 33 milyon kişiyi etkileyen sellerin ardından Rusya ile yapılan buğday anlaşması Pakistanlılar için sevindirici bir gelişme oldu. 

2022 için 27 milyon ton buğday üretim hedefi koyan Pakistan, hem su kıtlığı hem de ani seller yüzünden gıda konusunda üst üste darbeler yedi. ABD merkezli raporlar sel yüzünden Pakistan'da buğday üretiminin 8 milyon ton düşeceğini öngörüyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading