Alman kompozitör Ludwig van Beethoven, 1802 yılında kardeşlerine yazdığı yürek burkan mektupta, sağır olmanın kendisine "bir sürgün hayatı" yaşattığını belirtiyor ve ölümü bile yeğlediğini ifade ediyordu.
Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştıDNA ÖRNEKLERİYLE HASTALIĞI ORTAYA ÇIKTI
Beethoven, bu mektubun yazılmasından sonra 25 yıl daha yaşadı ve en mükemmel eserlerinden bazılarını bu dönemde yarattı. Ancak kardeşlerinden hep aynı şeyi istedi: Yaşadığı işitme kaybının araştırılması ve kamuoyuyla paylaşılması sayesinde "dünya ile arasının kendisinin ölümünden sonra mümkün olduğunca düzeltilmesi"ni.
Beethoven'ın vasiyeti ölümünden 2 asır sonra nihayet yerine getirildi. Kendisiyle birlikte çalışmış kişilerin ve hayranlarının hatıra olarak sakladığı saç tutamlarından elde edilen DNA örnekleri üzerinde yapılan sekanslama çalışmaları, Beethoven'ın sağlık sorunlarının sebeplerini ve hayatının son dönemlerinde yaşadıklarını gün yüzüne çıkardı.
Soykırımcı İsrail kana doymuyor! Yeni bir kara saldırısı için düğmeye...20'Lİ YAŞLARIN ORTASINDA İŞİTME KAYBI YAŞADI
27 Mart 1827'de son nefesini veren Beethoven'ın hayatındaki en önemli hastalık, 20'li yaşlarının ortasında başlayan işitme kaybıydı. Buna ek olarak Beethoven zaman zaman yatağa düşmesine neden olan gastrointestinal belirtiler ve sarılık atakları yaşıyordu. Yapılan otopside karaciğerinde siroz, pankreasında iltihap ve dalağında şişme tespit edilmişti.
Rusya'dan İsrail ve Gazze açıklaması! Lavrov duyurdu: 'Ortadoğu'da geniş çaplı...SİROZDAN ÖLDÜĞÜ YÖNÜNDE YAYGIN BİR KANI VAR
Medikal biyografi araştırmacıları o günden beri Beethoven'ın 56 gibi genç denebilecek bir yaşta ölmesinin sebeplerini ve yaşadığı karaciğer hastalığının kaynağının ne olduğunu tartışıyordu.
Beethoven'ın ölüm nedeniyle ilgili gerçekler 200 yıldır merak ediliyor. Hayatının son 7 yılında iki kez sarılık atağı geçiren kompozitörün sirozdan öldüğü yönünde yaygın bir kanı var. Araştırmacılar o günden beri Beethoven'ın mektuplarında, günlüklerinde, otopsi dosyalarında, doktorlarının aldığı notlarda, 1863 ve 1888 yıllarında açılan mezarından elde edilen verilerde ipuçları arayarak bulmacayı çözmeye çalışıyor.
Fransa'ya Türk düşmanı Başbakan! Ankara Ermeni soykırımını tanımalı demişti!HEPATİT B ENFEKSİYONU GEÇİRMİŞ OLDUĞU BELİRTİLDİ
Beethoven'ın DNA'sını inceleyen bilim insanları, işitme kaybına dair net bir açıklama elde edebilmiş değil. Ancak araştırmacılar karaciğer hastalığına yatkınlığa neden olan bazı genetik risk faktörleri tespit etti. Dahası Beethoven'ın Hepatit B enfeksiyonu geçirmiş olduğu ve bunun siroza yol açan faktörlerden biri olabileceği de ifade edildi.