Yandex Metrica

19 yıldır Guantanamo'da! Ne bir suç var ne yargılama

19 yıldır Guantanamo'da! Ne bir suç var ne yargılama

Afganistan'dan çekilme sürecinde Taliban'la 'işbirliği' mesajları veren ABD'nin Guantanamo Esir Kampı'nın akıbeti belirsiz. Kampta hala onlarca kişi esir durumda. 19 yıldır tutuklu bulunan Ahmed Gulam Rabbani onlardan biri.

Dünya

23.01.2024, 17:54

ABD'nin 11 Eylül sonrası , Irak ve özellikle Afganistan'da terör şüphesiyle tutuklananları götürdüğü yerdi orası; Guantanamo esir kampı. Irak ve Afganistan'da tutuklananlar, ABD mahkumiyet kanunlarından muaf olsunlar diye ABD'ye değil, Küba'daki bu üsse götürülüyordu.

Tutukluları sağlık hizmetleri, iletişim ve erişim hizmetlerinden yoksun bırakan bu 'özel' Amerikan sistemi, 'özel ifade teknikleri' olarak bilinen işkence uygulamalarına da izin veriyordu. ABD'nin kendi kendini 'kanundan muaf' tutabildiği  nüssünde 800'e yakın tutuklu vardı. Geçen yıllar içinde bunların sadece bir tanesi hüküm giydi. 730 tutsak yıllarca işkenceye maruz kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Hayatını kaybedenler oldu. 40 tutuklu halen Guantanamo'da. Haklarında verilmiş bir hüküm de yok. 

Konsolosluk misillemesi için İran'dan İsrail'e net mesaj: Meşru savunma! Konsolosluk misillemesi için İran'dan İsrail'e net mesaj: Meşru savunma! Haberi Görüntüle

SUÇ YOK, YARGILAMA YOK, HÜKÜM YOK

Guantanamo'da halen esir tutulan mahkumlardan biri de Arakan asıllı Pakistan vatandaşı Muhammed Ahmed Gulam Rabbani. Rabbani yargısız olarak 19 yıldır Guantanamo'da tutuluyor. Arakan asıllı mahkum, tutukluluk sürecinin kendisine ve ailesine olan etkisini geçtiğimiz günlerde Al Jazeera'de yayınlanan ve avukatı aracılığıyla yazdığı yazısıyla anlatmıştı. 

Onunki ABD'yi bir rüyalar ülkesi olarak tanıtanlara ibret olacak bir hikaye. Rabbani, 2002 yılında taksi şoförlüğü yaptığı Pakistan'ın Karaçi şehrinde tutuklandı ve ABD'ye teslim edildi. O sırada eşi hamileydi. En küçük oğlu Ahmed, birkaç ay sonra dünyaya geldi. Gulam Rabbani oğluyla hiç tanışamadı. 

 Kabil'de bir hapishanede 540 gün boyunca yani 2 yıla yakın bir süre işkence gördü. Daha sonra daha büyük bir karanlık başladı, Guantanamo Körfezi'ne götürüldü. İlk evliliğinden olan ve şimdi 20'li yaşlarının başındaki oğlu ve kızının yaşadığı travma da, onunki kadar derin. 

En küçük oğlumla Kızılhaç tarafından düzenlenen bir Skype görüşmesinde konuştum ve ona sordum, “İzole bir hayat yaşıyorsun ve 17 yaşında bir çocuk için normal bir yaşam geçirmiyorsun. Depresyondasın, zihnin karışık ve içe dönük. Bunu neden kendinize yapıyorsunuz ve bundan kurtulmanıza yardımcı olmak için ne yapabilirim?"

Konuşurken ağlayarak şunları söyledi: “Baba, büyüdükçe korktum, çok korktum. Ben küçükken, annem ve büyükannem okula yürümem haricinde evden çıkmama hiç izin vermezlerdiler. Seni kaybının üzerine bir de beni kaybetmekten çok korkuyorlardı: Biri gelip beni yakalar ve beni Amerikalılara verir diye korkuyorlardı. Ayrıca yerel yetkililerin para için bize sırt çevirmesi de bu korkuyu körüklüyordu."

Dünyada kaç milyon köpek var? Köpekler insanlar olmadan hayatta kalabilir mi? Dünyada kaç milyon köpek var? Köpekler insanlar olmadan hayatta kalabilir... Haberi Görüntüle

Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak tecrübeli paralı asker aranıyor Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak... Haberi Görüntüle

8 YILDIR AÇLIK GREVİNDE

Ahmed, hukuksuz şekildegözaltına alınmasına tepki olarak  barışçıl protesto için 2013'ten beri açlık grevinde. Her gün zorla besleniyor. Ailesinin durumu da ondan farklı değil.

“Annem, kimselerden, amcamdan veya teyzemden bile bir şey istememe izin vermiyor. O kadar yoksuluz ki, pazar dışında asla balık ve tavuk görmüyor, evimize getiremiyoruz. Sekiz yıldır açlık grevinde olduğunu biliyorum. Yaşadığın durum, bizim bir pazarın karşısında yaşayarak orada satılan güzel şeyleri her gün görmemize rağmen asla tadamıyor olmamıza benziyor. Ben ise dükkân sahiplerinin nankörlükten beğenmedikleri şeyleri onlar gittiklerinde toplamak üzere etraflarında dolanıyorum."

 Guantanamo tutuklusu Ahmed serbest kalacağına inanıyor. Ancak geçen sürede ailesinin yaşadığı büyük dram onların bu inancı sadece bir hayal olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Onun karanlığı çocuklarından aldığı haberlerle daha da büyüyor. 

Geçenlerde kızıma evlenme planı olup olmadığını sordum: “Babamın Guantanamo'da hapsedildiğini öğrendiğinde benimle evlenmeyi kim kabul eder? Kim itibarını ve karakterini bu şekilde kaybetmek ister? Benimle evlenen kişi de bir gün senin Guantanamo'da oluşunu bana karşı kullanacaktır. Sessizliğim ve öfkem hala duruyor. Korkarım ki bu, benimle evlenecek kişiye de bulaşacaktır.  Benden boşanacağından endişeleniyorum ve bu beni daha da kötü bir duruma sokar. Bu yüzden sadece sen serbest bırakıldığında evleneceğim. "

Bunu bana açıkça ve dürüstçe söyledi. Beni kalbimden vurdu.

Sazan avı! Filistin bayrağını tekmeleyen İsrailliye bomba şoku Sazan avı! Filistin bayrağını tekmeleyen İsrailliye bomba şoku Haberi Görüntüle

Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Haberi Görüntüle

GUANTANAMO GİDEREK DAHA BÜYÜK BİR KARANLIK OLUYOR

 ABD Afganistan'da 20 yıllık bir bozgunla geri çekildi. Çekilme sürecinde Taliban'la anlaştı hatta ABD'nin üst düzey isimlerinden 'işbirliği' mesajları geldi. ABD çekilirken çeşitli bahanelerle işkencehanlerde tuttuğu insanlar, Guantanamo'da onlarca kişinin hala yaşadıkları tutukluluk süreçleri giderek daha fazla anlamını yitiriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading