160 bin asker istiyorum! Putin'den son yılların en büyük askeri çağrısı

Karadeniz'de 3 yılı aşkın devam eden Rusya-Ukrayna savaşı için tarihi çağrı geldi. Vladimir Putin, 18-30 yaş arası 160 bin erkeği zorunlu askerlik hizmeti için göreve çağırdı.
Ateşkes mi olacak savaş devam mı edecek tartışmaları sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yeni bir çağrı geldi.
160 BİN ASKER TALEBİ
160 bin askerin orduya katılmasını talep eden Putin'in bu açıklaması, 2011'den bu yana ordusunu genişletme yolunda attığı adımlar kapsamında kaydettiği en yüksek sayı oldu.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz aylarda Rus ordusunun toplam büyüklüğünü yaklaşık 2.39 milyona aktif asker sayısının ise 1.5 milyona çıkması gerektiğini belirtmişti.
Rusya'da celp dönemi 1 Nisan ile 15 Temmuz arasında gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl zorunlu askerlik yaşı üst sınırı 27’den 30’a çıkarılmıştı. Bu da celp havuzunu genişletti. Bildirimler hem geleneksel posta yoluyla hem de devletin dijital hizmet platformu Gosuslugi üzerinden gönderiliyor.
PUTİN ORDUYU GENİŞLETİYOR
İngiliz merkezli BBC'nin haberine göre; önümüzdeki üç yıl içerisinde 180 bin kişilik bir artış olacak. Rusya, ilkbahar ve sonbaharda askere alım yapıyor ancak son çağrıda 160 bin genç erkeğin yer alması, 2024'teki aynı döneme göre daha yüksek bir sayıyı temsil ediyor.
Karadeniz'de 3 yıldır devam eden savaşta Rus ordusu 100 bini aşkın asker kaybı yaşadı. erçek rakamların bunun iki katına ulaşabileceği tahmin ediliyor. Moskova yönetimi yalnızca zorunlu askerlerle yetinmeyip sözleşmeli asker alımına da hız verdi ve Kuzey Kore’den de binlerce asker temin etti.
Rusya Savunma Bakanlığı, Aralık 2023’te yapılan asker artışını “Ukrayna savaşı ve NATO’nun genişleyen tehdidi”yle gerekçelendirmişti. NATO’nun Ukrayna işgali sonrası İsveç ve Finlandiya’yı da üyeliğe kabul etmesi, Rusya ile NATO arasındaki gerilimi artırdı.
Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, ülkesinin Ottawa Anlaşması’ndan çekilerek kara mayını kullanımına geri döneceğini duyurdu. Bu adım, iki hafta önce Polonya ve Baltık ülkelerinin benzer kararlar almasının ardından geldi. Finlandiya ayrıca savunma harcamalarını 2024’te GSYİH’nin yüzde 3’üne çıkaracağını açıkladı.
"UKRAYNA'DA SAVAŞA GÖNDERİLMEYECEKLER"
Tümamiral Yardımcısı Vladimir Tsimlyansky, yeni askerlerin Rusya'nın "özel askeri operasyonu" olarak adlandırdığı Ukrayna'da savaşmaya gönderilmeyeceğini söyledi.
Ukrayna, Rusya'nın güneydeki Herson kentinde bulunan bir elektrik tesisine düzenlediği saldırı sonucu 45 bin kişinin elektriksiz kaldığını bildirdi.
Rusya, Ukrayna ile ABD'nin aracılık ettiği tam bir ateşkesi reddetmiş olsa da, Ukrayna'nın enerji tesislerine saldırmayı bırakmayı kabul ettiğini söylüyor.
