Yandex Metrica

12 yıl sonra koltuğu kaybetmek üzere

12 yıl sonra koltuğu kaybetmek üzere

İsrail'de 2009 yılından beri Başbakan olan Binyamin Netanyahu, bugün koltuğunu kaybedebilir.

Dünya

23.01.2024, 17:31

İsrail'de geçtiğimiz Mart ayında yapılan seçimlerden sonra hükümeti kuramayan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yerine görevlendirilen Yair Lapid, koalisyonu kurmak için görüşmelerini tamamladı.

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından hükümetin kurulması için verilen süre bugün dolarken sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bannet, bugün koalisyonu destekleyeceğini bildirdi.

Hükümetin kurulması için destek veren partiler arasında Yamina ve Lapid'in partisi Gelecek Var'ın yanı sıra, sol görüşlü İşçi Partisi, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Mavi-Beyaz Partisi ve Arap Birleşik Listesi'nin de yer aldığı ifade ediliyor.

Lapid'in bu partilerle kuracağı "Değişim Cephesi Koalisyonu"nun 120 üyesi olan İsrail parlamentosunda (Knesset) çoğunluk için gereken 61 milletvekilinin oyunu alması bekleniyor. Ancak, Lapid'in Arap Birleşik Listesi'nden destek almasının Knesset'teki oylamada Değişim Cephesi'ne fire verdirebileceği aktarılıyor.

Öte yandan, koalisyon hükümetinin kurulması halinde Başbakanlık koltuğuna dönüşümlü olarak Bannet ve Lapid oturacak. Netanyahu ise 2009 yılından beri 12 yıldır sürdürdüğü Başbakanlık görevinden ayrılmış olacak.

Başbakanlık görevini ilk olarak 2 yıllığına Bannet üstlenirken, bu süreçte Lapid Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenecek. İkili daha sonra görev değişimi yapacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading