ABD'nin bu hamlesi Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından artan bölgesel çatışmalar ve İran'ın misilleme tehditleri ortamında İsrail'e desteğin artırılmasını amaçlıyor.
USS Lincoln'ün, yakın zamanda Pasifik görevlerinden ayrılan USS Theodore Roosevelt'in yerini almak üzere Ortadoğu'ya taşınması, birçok medya kuruluşunun Batı Pasifik'te "uçak gemisi boşluğu" olarak adlandırdığı bir duruma yol açtı.
Roosevelt, daha önce Kızıldeniz'e konuşlandırılan ancak daha sonra ABD'ye geri dönen USS Dwight D. Eisenhower'ın yerine Pasifik'te konuşlandırılmıştı.
Bu uçak gemilerinin yönünü değiştirme kararı, Ortadoğu'ya yönelik artan stratejik odaklanmayı vurguluyor. Bu durum, kritik öneme sahip olmakla birlikte, bu yılın sonlarında USS George Washington uçak gemisinin varışına kadar Batı Pasifik'i tehlikeli bir konumda bıraktı.
Nikkei Asia'nın ABD Deniz Kuvvetleri Sözcüsü'ne dayandırdığı habere göre, karmaşıklığa ek olarak, Hawaii'deki Pasifik Kıyısı tatbikatına katıldıktan sonra odak noktasını değiştirmesi beklenen USS Carl Vinson'ın San Diego'ya geri dönecek olması da dikkat çekiyor.
Bu beklenmedik karar, Pasifik'te uçak gemisinin hemen bulunmaması konusundaki artan endişeleri daha da vurguluyor. ABD Donanması'nın bu açığı kapatma planı, USS George Washington'ın Japonya'nın Yokosuka kentine varmasını içeriyor.
Ancak San Diego'da USS Ronald Reagan ile "gövde değişimi" yapan USS George Washington'ın bu sonbaharda Pasifik'e ulaşması bekleniyor.
Devam eden bu "gövde takası" süreci, 350 denizcinin Reagan'dan George Washington'a geçişini içeren önemli bir mürettebat değişimini içeriyor.
Bu stratejik ayarlama, Donanmanın kritik bölgelerdeki stratejik duruşunu korurken, birden fazla operasyon alanındaki taahhütlerini dengeleme konusundaki zorluğunu vurguluyor.
İki kez bombaların hedefi oldu! Gazze'de herkes şoke oldu: Cenaze...UÇAK GEMİSİ AÇIĞI
USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Görev Grubu'nun yakın zamanda yeniden konuşlandırılması, jeopolitik gerginliklerin giderek arttığı bir bölge olan Batı Pasifik'teki ABD Donanması varlığında bir boşluk yarattı.
Bu değişim, ABD Donanması'nın uzun süredir devam eden üstünlüğünün yükselen Çin, cesur Rusya ve komşularını sınamakta ısrar eden Kuzey Kore'nin tehditleriyle karşı karşıya kalmasıyla birlikte yaşanıyor.
Özellikle Çin, tartışmalı bölgelerin yakınlarında sık sık tatbikatlar düzenleyerek deniz faaliyetlerini artırıyor.
Örneğin, 7 Ağustos'ta, ABD, Avustralya, Kanada ve Filipinler'in ortak askeri tatbikatlarına doğrudan bir yanıt olarak, Çin'in Güney Cephesi Komutanlığı, Güney Çin Denizi'ndeki Scarborough Sığlığı yakınlarında hava ve deniz muharebe devriyeleri başlatacağını duyurdu.
Çinli yetkililere göre bu tatbikatlar, "vuruş kabiliyetlerini" değerlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca ABD medyası, ABD'nin uçak gemisi eksikliğinin sadece lojistik bir sorun değil, aynı zamanda stratejik bir zayıflık da oluşturduğunu savunuyor.
Vahşette sınır yok! İsrail askerleri, öldürdükleri Filistinlilerin cansız bedenini teklemeyerek...BÖLGEYİ ÇİN'E Mİ BIRAKACAK?
Pekin'e, Washington'ın Asya'daki askeri taahhütlerini tam olarak yerine getiremeyeceği yönündeki iddialarını vurgulama fırsatı vererek, ABD'nin bölgesel müttefiklerine verdiği savunma güvencelerinin güvenilirliğini potansiyel olarak zedelemesi ihtimalini gündeme getiriyor.
Ancak uzmanlar, ABD'nin uçak gemisini Ortadoğu'ya konuşlandırmasının bölgedeki güvenlik açıklarını ortaya çıkarmayacağını söyledi.
Filipinler'de bulunan bir askeri analist olan Miguel Miranda, ABD Donanması uçak gemilerinin yokluğunun ABD'nin küresel konumlarını zayıflatacağı yönündeki endişeleri reddetti. ABD ve Çin'in diplomatik ve liderlik temaslarını sürdürerek doğrudan çatışma olasılığını azaltması nedeniyle bu tür varsayımların "saçma" olduğunu savundu.
Miranda ayrıca, bu yıl çok uluslu tatbikatların yoğun bir programıyla Asya-Pasifik'teki ABD askeri varlığının güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti. ABD uçak gemilerinin Çin'in ABD müttefiklerine yönelik kışkırtmalarını caydırmada çok önemli olduğu fikrine meydan okuyarak, bunların yokluğunun Çin'in "risk almasını" teşvik etmediğini ileri sürdü.
Uzun menzilli füzelerin kullanıldığı büyük çaplı çatışmalarda, uçak gemilerinin önemli bir caydırıcılık veya koruma sağlayamayabileceğini, bu riskin Çin uçak gemileri için de geçerli olduğunu açıkladı.
Benzer şekilde Savunma ve Jeopolitik uzmanı Shashank S. Patel, EurAsian Times'a yaptığı açıklamada, Batı Asya'nın, özellikle İsrail-Filistin bölgesinin, Doğu Asya'ya kıyasla daha yüksek bir çatışma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
"Bu çalkantılı koşullarda, ABD'nin Orta Doğu'daki deniz gücünü dengelemesi gerekiyor çünkü oradaki hava gücü sınırlı. Batı Pasifik'i savunmasız bırakmak onlar için daha riskli bir hareket, ancak bunu 16 büyük Deniz Piyadeleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Üssü ile telafi edecekler. Ayrıca, Pentagon acil ateş gücünü karşılamak için Pasifik'e belirtilmemiş avcı filolarının önceden konuşlandırıldığını duyurdu."
ABD Donanması filosunun %60'ından fazlasının şu anda Pasifik'te konuşlu olduğunu belirtti. Gerektiğinde, filo tehditleri ele almak için hızla Batı Pasifik'e konuşlandırılabilir. Bu arada, mevcut aktif üslerin "müttefikleri için herhangi bir büyük talihsizliği caydırması" bekleniyor.
USS Abraham Lincoln'ün Batı Pasifik'te olmamasının Çin'e personel hareketlerinde taktiksel avantaj ve esneklik sağlayabileceğini kaydetti.
Ancak Patel'e göre, dünya çapında yaklaşık 750 ABD üssü, bunların 192'si Japonya ve Güney Kore'de ve 375 bin kişilik önemli bir askeri güç INDOPACOM bölgesinde bulunuyor ve ABD, Batı Pasifik'teki olası bir çatışmayı yönetebilecek önemli bir ateş gücüne sahip.
Ne Harris ne Trump! Müslümanlar 3. yolu seçti: MAPAC ABD...11 UÇAK GEMİSİ YETERSİZ KALDI
Bununla birlikte, 11 uçak gemisiyle dünyanın en büyüğü olan ABD Donanması'nın uçak gemisi filosu kısıtlamalardan uzak değil. Bu uçak gemilerinin birçoğu ya bakım görüyor ya da kapsamlı görevlendirmelerden dönüyor ve sadece birkaçı acil eyleme hazır durumda.
Bu eksiklik, Washington'da ABD uçak gemisi konuşlandırmalarında olası ayarlamalar hakkında tartışmaları da tetikleyebilir. Olası çözümlerden biri, Donanmanın küresel taahhütleri üzerindeki yükü hafifletmek için Akdeniz'e bir uçak gemisi konuşlandırmayı içerir.
Nikkei Asia'ya konuşan bir Kongre kaynağı, Yunanistan, İtalya, Fransa veya İspanya gibi Akdeniz'de bir havayolu şirketinin konuşlandırılmasının, havayolu şirketinin Pasifik ve Akdeniz bölgelerinde dengeli bir varlık göstermesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Bu kavram, ABD'nin Japonya ve Yunanistan'da uçak gemisi grev grupları bulundurduğu 1970'lerin başlarındaki geçmiş düzenlemeleri hatırlatıyor. Ancak, Atina ile yapılan düzenleme daha sonra bir askeri darbe nedeniyle terk edildi.
Bununla birlikte, küresel gerginlikler artmaya devam ederken, ABD Donanması, birden fazla bölgedeki eş zamanlı tehditlere yanıt vermek için sınırlı uçak gemisi kaynaklarını etkili bir şekilde yönetme gibi kritik bir görevle karşı karşıya.
Yorum Yaz