Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bayburt'ta keşfedilen bitki türüne Aziz Sancar'ın adı veriliyor

Bayburt'ta keşfedilen bitki türüne Aziz Sancar'ın adı veriliyor

Bayburt Üniversitesi'nin çalışmaları sonucunda keşfedilen bitki türü, Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adını taşıyacak.

Teknoloji

23.01.2024, 17:46

Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Sefalı, Bayburt'taki biyolojik çeşitlilik üzerine çalışma yürütüyor. Sefalı, Soğanlı Dağları'nda yaklaşık 3 bin rakımda farklı olduğunu düşündüğü bir bitki üzerinde incelemeler yaptı. Koyu pembe renkli bitkiyle ilgili literatür araştırması yapan Sefalı, herhangi bir bilgiye rastlamadı.

Öğretim üyesi, çalışmalarını tamamlayarak bitkiyle ilgili makalesini Nordic Journal Of Botany Dergisi'ne gönderdi. Arında cinsine ait endemik bitki, yaklaşık iki hafta önce makalenin yayımlanmasıyla birlikte literatüre kazandırıldı.

"ÇİÇEĞİN RENGİ ÇEKİCİ GÜZELLİKTE"

AA muhabirine açıklamada bulunan Dr. Öğretim Üyesi Sefalı, Bayburt'un biyolojik çeşitlilik açısından zengin olduğunu, yeni bir endemik tür keşfettiği için mutlu olduğunu dile getirdi. Bitki türü hakkında bilgi veren Sefalı, şöyle konuştu:

"Bitkimiz, Bayburt'un kuzeyinde yaklaşık 3 bin metre rakımda yetişen bir arınca türü. Küçük yapılı bir bitki. 'Çarşak' diye tabir edilen, kırık, küçük taşlık alanda yer alıyor. Bitki, taban yaprakları itibarıyla sculent bitkilere benzemesi, çiçek renginin çekici güzellikte olması ve tüy durumunun farklı olması dolayısıyla diğer akrabalarından ayrılıyor. Bitki, bu özelliklerinden dolayı botanik bahçeler tarafından da talep görebilecek güzellikte."

AZİZ SANCAR'IN İSMİ VERİLDİ

Prof. Dr. Sancar'ı örnek aldığını dile getiren Sefalı, nobel ödüllü bilim insanına atıf olarak bitkinin Latince ismini "Androsace azizsancarii Sefalı" olarak belirlediklerini aktardı. Bir arınca türü olan bitkinin Türkçe ismini "sancarınca" koyduklarını kaydetti.

"Aziz Sancar hocamızın ismini, keşfettiğimiz bitkiye verdik. Hocamız da bu durumdan memnun oldu, onur duyduğunu ve bu tip çalışmaları takip ettiğini dile getirdi." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading