Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yerli ve milli yapay zeka Asena uyuşturucu ile mücadelede etkin rol üstleniyor

Yerli ve milli yapay zeka Asena uyuşturucu ile mücadelede etkin rol üstleniyor

Yerli ve milli yapay zeka teknolojisi Asena, uyuşturucu baronlarına ve sokak satıcılarına göz açtırmıyor. 

Teknoloji

14.03.2024, 17:37

Türkiye, özellikle son dönemde uyuşturucu ile mücadelede teknolojiden ve yapay zekadan faydalanıyor. Bu sayede, zehir tacirlerine göz açtırılmıyor.

İşte, Türkiye'nin narkotik operasyonlarında kullandığı son sistem teknolojiler:

ASENA: Uyuşturucuyla mücadelede kullanılan en dikkat çekici yöntemlerden biri yapay zekâ teknolojisi. Yerli ve millî olarak geliştirilen ilk suç analizi platformu Analiz Sistemleri Narkotik Ağı (ASENA) ile toplam 3 bin 594 yakalama gerçekleştirildi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ: Uydu görüntüleri üzerinden uzaktan algılama sistemleri kullanılarak 549 bin kök illegal kenevir ele geçirildi. Yine VTOL hava aracına hiperspektral kamera entegre edilip kenevir alanları tespit ediliyor.

7/24 GÖZETLEME: Sahil Güvenlik Komutanlığının SGYS Projesi sayesinde kara sularımız radar ve elektro optik sistemler vasıtasıyla 24 saat gözetleniyor. Ayrıca, nüfus, göç yoğunluğu, bina, araç, göçmenler dâhil yabancı nüfus sayısı, işlenen tarım alanı azlığı gibi göstergeler üzerinden il ve ilçelerin uyuşturucu risk sıralaması da yapılarak, tedbirler geliştiriyor.

RİSK ANALİZİ: Nüfus, göç yoğunluğu, göçmenler dâhil yabancı nüfus sayısı, işlenen tarım alanı azlığı ve öğrenim durumu gibi belirlenen göstergeler üzerinden il ve ilçelerin uyuşturucu risk sıralaması belirleniyor. 

YÜZDE 45 EVİNDE KULLANIYOR: İçişleri Bakanlığı raporunda, uyuşturucu madde kullananların yüzde 95,1’i erkek, yüzde 4,9’u kadın. Yüzde 27 terk edilmiş binalarda, yüzde 45,3 ise uyuşturucuyu kendi evinde kullanıyor.

EN İYİ POLİS ANNE: Anne ve anne adaylarına eğitim veriliyor. Bugüne kadar 750 bin kişiye ulaşıldı. 18 binden fazla seminer düzenlendi.
narkotim:    2014 yılında uygulamaya geçen NARKOTİM projesi ile sokaklarda uyuşturucu satıcılarına göz açtırılmıyor.

ALAN DENETİMİ: 20 şehirde başlatılan uygulama ile madde bağımlıları ile sokak satıcıları arasındaki bağ kesiliyor.

UYUMAMA PROJESİ: Tek tuşa basarak ihbar yapılıyor. Uygulamayı 503 bin kişi indirdi,43 bin ihbar yapıldı.

NARKOREHBER: 25 yaş üzeri yetişkinlere madde bağımlılığında farkındalık oluşturma amacıyla Narko Rehber Projesi hayata geçirildi. Narkotik Eğitim Tırı Projesi ile 40 şehirde 538 bin 534 kişiye ulaşıldı.

METRUK BİNALAR: Uyuşturucu kullanımında başı çeken metruk binaların 78 bin 537’si yıkıldı. 16 bin 631 bina ise rehabilite edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading