Yandex Metrica

Yerli ve mili yeni İHA motoru ilk kez TEKNOFEST'te

Yerli ve mili yeni İHA motoru ilk kez TEKNOFEST'te

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), bu yıl, İHA'lara güç vermek amacıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk turbodizel havacılık motoru PD222ST motorunu TEKNOFEST'te sergiledi.

Teknoloji

23.01.2024, 18:00

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), bu yıl, insansız hava araçlarına (İHA) güç vermek amacıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk turbodizel havacılık motoru PD170'e göre 5 kilogram daha hafif ve 55 beygir daha güçlü PD222ST motorunu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te sergiledi.

AA'ya konuşan TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, açıklamasında, PD170'in Anka-S'in ihtiyacı için geliştirildiğini belirtti.

Akşit, ilk Anka'nın 155 beygirlik ithal bir motorla uçtuğunu ve tedarikte bir takım sıkıntılar yaşandığını ve bunun üzerine PD170 çalışmasına başladıklarını dile getirdi. Türk mühendislerce tasarımı ve teknisyenlerinin üretimiyle dünyanın kendi sınıfında en yüksek irtifaya sahip, en az yakıt harcayan motorunu, 40 bin feete kadar oldukça rahat çalışabilir şekilde geliştirdiklerine dikkat çeken Akşit, rakip ürünlerin genellikle 25 bin feet civarında çalışabilecek şekilde tasarlandığını hatırlattı.

Ana motor yapısını geliştirmelerinin ardından bu motorun ana karkasını aynı tutarak başka ihtiyaçlar için türev motorların üretimine başladıklarını belirten Akşit, ilk defa sergiledikleri PD222ST'ye ilişkin şöyle konuştu:

"Bu şekilde PD222ST'yi geliştirdik. Bunun da değişik versiyonları olacak. ST, single turbo manasında. Tek turbolu versiyonu. PD170'te 170 beygiri çift turboyla elde etmiştik ama oradaki asıl hedef irtifa gücüydü. Gelecekte savaşlar insansız araçlar, belki İHA'lar arasında olacak ki dünyanın değişik yerlerinde olmaya başladı. İHA'ların it dalaşından bahsediyoruz. İrtifadaki gücü yüksek olan daha atak, çevik, manevra kabiliyeti çok daha yüksek, karşısındaki İHA'nın önünde arkasında çok rahat dolaşıp, istediği pozisyondan istediği şekilde vuracak hale gelecek. Çok ciddi bir avantaj sağlıyor.

Çift turbolu olması bütün bunları sağladı ama bazı uygulamalar için de irtifadan ziyade kalkış gücü önemli. Bayraktar TB3'lerle TCG Anadolu gemimizden, kısa bir pisten yüklü vaziyette kalkmak istiyoruz. Burada da kalkış gücü çok önemli, bu motorumuz yüksek kalkış gücüne göre özel tasarlandı. Gücü 55 beygir artırıldı, 170'den 225'e çıkardık. Yine yüksek irtifa yeteneği var, fakat yüksek irtifada ürettiği güç PD170 kadar değil. 35-40 bin feetlere çıktığınızda gücü daha az oluyor."

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

PD170'İN ÜRETİM SAYISI 60'I GEÇTİ

Prof. Dr. Akşit, geliştirme çalışmalarının yanında PD170'in seri üretimini sürdürdüklerini kaydederek, "Toplamda ürettiğimiz motor 60'ı geçti. Ciddi bir kısmını ilk ana müşterimiz TUSAŞ'a teslim ettik, Baykar'a birkaç tane teslim ettik, bunun bir kısmı Bayraktar TB3 çalışmalarında kullanılmak üzere bir kısmı da Akıncı'nın C versiyonunda kullanılmak üzere. Ayrıca Aksungur'da kullanılıyor aynı motorumuz. Adetleri artarak seri imalat rakamları yükseliyor, şu anda da birkaç 100 adet için pazarlık yapıyoruz." açıklaması yaptı.

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

KOLAYLIKLA GELİŞMİŞ MOTORA GEÇİLEBİLECEK

TEKNOFEST'te PD222ST'nin ilk prototipini sergilediklerini dile getiren Akşit, motorun ciddi testlere maruz kaldığını ve olgunlaştırma süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Akşit, test süresinin birkaç 100 saat civarında olduğunu söyledi ve PD170'deki test sürelerinin ise 5 bin saati geçtiğini vurguladı. Akşit, şunları kaydetti:

"Baz motoru bu şartlarda test ettiğimiz için PD222ST'yi bu kadar çok teste tabi tutmamız gerekmeyebilir ama daha ciddi bir test sürecine maruz kalacak. Bunun da seri imalata geçmesi için 1 yıllık bir sürece ihtiyacı var. Önümüzdeki yıl içinde bunun da uçtuğunu ve seri imalata girdiğini duyurmayı hedefliyoruz. Hangi müşterimiz elini çabuk tutarsa bu motoru ilk o kullanacak. Rakip motorla hemen hemen aynı ağırlıkta. Rakip motor 155 beygirken bu 225 beygir veriyor. Kalkış gücü, pist mesafesi olarak büyük avantajlar sağlayacak. Bayraktar TB3 ve Akıncı C olabilir, artık Baykar hangisinde daha önde gidiyor bilmiyorum. Kullanıldığı araç sayısını maksimize etmek için PD170'le aynı arayüzle kullanılacak şekilde türev motorlar geliştiriyoruz. Entegrasyonda ufak tefek rötuşlar gerekiyor ama PD170'de ilk uçuşunu yapıp sonra gelişmiş motor takılabilecek. Bu Aksungur, Akıncı, Anka, Bayraktar TB3'de yapabilir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading