Vücudun sırları çözülüyor! Beyin gibi anı depolayan gizemli organ ortaya çıktı

Vücudun sırları çözülüyor! Beyin gibi anı depolayan gizemli organ ortaya çıktı

ABD’deki bilim insanları, insan vücuduyla alakalı dikkat çekici bir haber verdi. Çoğumuz anılarımızın sadece beyinde saklandığını biliyorduk. Uzmanlar bu durumun böyle olmadığını belirtti. Yapılan çalışmaya göre vücudun “gizli hafızası” olan bir organı daha olduğu ortaya çıktı.

New York Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, bilim dünyasını şok etti. Yapılan araştırmaya göre, sadece beyin değil böbrek ve sinir doku hücreleri de anıları depolayabilme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

ANILARINIZ BEYİN DIŞINDA DEPOLANIYOR OLABİLİR

Yapılan çalışmada bilim insanları, beyin hücreleri arasında sinyalleri taşıyan "nörotransmitter" adı verilen kimyasallara benzer şekilde, böbrek ve sinir doku hücrelerinin de kimyasal maddelere karşı nasıl tepki verdiğini incelendi. Bu hücreler, çeşitli kimyasal sinyallere maruz bırakılarak gözlem altına alındı. Araştırmacılar, bu süreçte "anı depolayan gen" olarak adlandırdıkları özel bir genin ne zaman aktif hale geldiğini izleyerek, inceledi.

Uzmanlar, örnek alınan böbrek ve sinir doku hücrelerini tepki vermesi halinde parlayan bir protein üretecek şekilde tasarladı. Buna göre, belirli süre çeşitli kimyasal sinyaller alan bu hücreler, beyin hücrelerinin anıları depolamak için yaptığı davranışı göstererek "anı depolayan geni" aktifleştirdiği ortaya çıktı.

HAFIZA SORUNLARINA YARDIMCI OLACAK

Araştırmanın en yetkili kişisi olan Nikolay Kukushkin, insanlardaki öğrenme ve anı depolama özelliğinin genelde beyin ve beyin hücrelerine bağlı olduğuna dair yaygın bir inanış olduğuna dair açıklamada bulundu. Yapılan çalışma sayesinde vücuttaki diğer hücrelerin de anı depolama kabiliyetine sahip olduğunu gösteren Kukushkin, araştırmanın hafızanın nasıl çalıştığını anlamak ve hafıza sorunlarını tedavi etmek için yeni fırsatlar sunduğunu da sözlerine ekledi. Araştırmanın sonuçları, "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.