Yandex Metrica

Van Gölü'nde yeni mikrobiyalit keşfi

Van Gölü'nde yeni mikrobiyalit keşfi

Van Gölü'nde bir süre önce dünyanın en büyük mikrobiyaliti tespit edilmişti. Bu kez de Van Gölü kıyısındaki Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yeni mikrobiyalitler tespit edildi.

Teknoloji

23.01.2024, 17:46

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yürütülen çalışmalar sonucunda yapı ve şekil olarak farklı yeni mikrobiyalitler keşfedildi. Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol'un araştırmaları sonucu keşfedilen mikrobiyalitler, belgesel yapımcısı Ali Ethem Keskin tarafından görüntülendi.

Çalışmalara katkı sağlayan  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, gazetecilere Van Gölü ile ilgili bilgi verdi. Akkuş, Van Gölü'nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzölçümüyle Marmara Denizi'nin 3'te biri büyüklüğünde bir ekosisteme sahip olduğunu ifade etti.

Akkuş, Van Gölü'nün su kalitesine dikkat çekerek dünyanın en eşsiz ekosistemlerinin başında geldiğini vurguladı.  

"SUYUN ALTINDA İNANILMAZ BİR GÜZELLİK VAR"

"Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde. Van Gölü dalışseverler açısından en bakir alanlardan biri ve farklı yapıların görülebileceği ender ekosistemlerin başında geliyor. Uzun yıllardır Van Gölü'nün güzelliklerini ortaya çıkarmak için ekibimizle dalışlar gerçekleştiriyoruz. Şu anda bulunduğumuz Adilcevaz'ın kıyısındaki mikrobiyalit alanı da açığa çıkmayı bekleyen gizemli alanlardan biri. Suyun altında inanılmaz bir güzellik var." şeklinde konuşan Akkuş, dalışseverleri Van Gölü'ne davet etti.

3 FARKLI MİKROBİYALİT TESPİT EDİLDİ

Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Birol da Van Gölü'nde henüz keşfedilmemiş olan birçok değerin bulunduğunu kaydetti. Çalışmalara devam ettiklerini belirten Birol, "Bugün şekilsel olarak farklı bir mikrobiyalit tespit ettik. Bununla birlikte gölde 3 farklı mikrobiyalit keşfettik. Göle sahip çıkmamız gerekiyor. Dalışlarımız devam edecek. Tespit ettiğimiz mikrobiyalitlerin araştırılması yapılacak." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading