Yandex Metrica
SON DAKİKA
Uzmanlar korkunç senaryo için uyardı! Hava uçuşlarına dikkat

Uzmanlar korkunç senaryo için uyardı! Hava uçuşlarına dikkat

Uzmanlardan çok ciddi uyarı geldi, ABD, 5 Ocak’ta ülke genelinde 5G teknolojisine geçmeye hazırlanırken, 5G ile birlikte uçuş güvenliğinin de ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor.

Teknoloji

23.01.2024, 18:34

Koronavirüs ile birlikte havacılık sektörü büyük yaralar almış olsa da günümüzde uçaklar hâlâ en çok tercih edilen ulaşım araçlarının başında geliyor. Havacılık sektöründe yaşanan en ufak hatalar bile zaman zaman çok ciddi sonuçlara neden oluyor. Uzmanların da belirttiği gibi, "Havacılık kuralları kanla yazılıyor."

Rekabet Kurulu'ndan META'ya ceza yağdı! Threads ve İnstagram uygulaması hakkında... Haberi Görüntüle

5 G İLE BİRLİKTE UÇUŞ KAZALARI ARATACAK MI?

Milliyet gazetesinin haberine göre, Amerikan  Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) geçtiğimiz günlerde 5G teknolojisinin uçuş güvenliğinde yaratacağı riske dair aldığı kararlar, "5G ile birlikte uçak kazaları artacak mı?” sorusunu gündeme getirdi. Şu ana kadar bu durumdan kaynaklanan bir olumsuzluk yaşanmamış olsa da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan, elektromanyetik kirliğin artacağını ve bunun uçuş güvenliğinde risklere kapı araladığını vurguladı.

ChatGPT'ye rakip geliyor! Elon Musk ''Grok''isimli yapay zekayı hayata geçiriyor! Haberi Görüntüle

UÇUŞ GÖSTERGELERİNDE KARIŞIKLIKM YAŞANABİLİR

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Işıl Yazar da uçakların kullandığı bazı sistemlerin frekansları ile 5G vericilerinin kullanacağı frekansın birbirine yakın olduğu için havalimanları çevresinde çalışacak olan 5G C-Band ile çalışan baz istasyonlarının iniş ve kalkışlar sırasına bazı uçuş göstergelerinde karışıklık yaşanabileceğini belirtti. Göstergelerde gerçekleşen karışıklık veya pilotun yanlış okuması sonucu geçmişte çok sayıda uçak kazası yaşandığı biliniyor.

ABD'den TikTok yasağına ilk hamle! Çin merkezli platform ulusal güvenlik... Haberi Görüntüle

KAOSTAN TÜM HAVA ARAÇLARI ETKİLENEBİLİR

5G vericilerinden yayılacak sinyallerin yaratacağı iddia edilen kaostan tüm hava araçlarının etkileneceğini vurgulayan Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan, "5G IoT (nesnelerin interneti) nin bir ürünü olup, IoT tüm otonom araçların kullanımında dolayısıyla sabit ve döner kanatlı İHA sistemlerinde de kullanılacak.  Bulut veri akışı sırasında ise elektromanyetik kirlilikte doğal olarak yüksek miktarda artış olacaktır. Bu da özellikle yeni teknoloji ürünü olan tüm helikopterler için bir tehlike arz edebilir” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Işıl Yazar ise aynı sistemlerin helikopterlerde de kullanıldığını belirterek, “Uçaklar için geçerli olan risklerin benzerleri yine helikopterler için de söz konusu” dedi.

Ay yolcusu kalmasın! Amerika Ay'a ilk insan ve mal taşıyacağı... Haberi Görüntüle

TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin Uluslararası Sivil Havacılık İdaresi (ICAO) üyesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan “Bu sebeple FAA’nın aldığı bu karar tüm ICAO üyesi ülkeleri ilgilendiriyor. Kısacası özellikle FAA tarafından alınan bir karar veya NOTAM hemen hemen tüm ICAO ülkeleri tarafından uygulanır, hatta Kuzey Kore sivil havacılık otoritesi bile ICAO kurallarını uygular veya uygulamak zorundadır” diyerek kararın tüm dünyada uygulamaya alınacağını belirtti. Yakın zamanda yaşanan Boeing 737 Max krizi üzerinden örnek veren Kuşhan, “Hepimizin bildiği geçen yıl biten Boeing 737 Max krizinde uçuşların durdurulmasına FAA karar verdi ve bir hafta sonra ise aynı FAA kararı ülkemizdeki Boeing 737 Max modelleri için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulandı" dedi. Boeing 737 Max tipi uçaklar üretim hatasından kaynaklı sebeplerle 5 ayda iki kazaya karışmış ve bu kazalarda 346 kişi hayatını kaybetmişti.

Uzaktan çalışma sistemi tarih oluyor! Dell'den çalışma hayatında kriz çıkartacak... Haberi Görüntüle

5 OCAK'TAN SONRA YAŞANACAK OLAYLAR ÜZERİNDEN SONUÇLANACAK 

Doç. Dr. Işıl Yazar ise konuyla ilgili tartışmaların sürdüğünü belirterek, “Uçak üreticileri 5G alt yapısına geçişin bu haliyle uçağın güvenli bir şekilde çalışmasını olumsuz etkileyebileceği görüşündeler. Telekomünikasyon şirketleri ise 5G yapısının zararsız olduğunu savunuyor. FAA ise 5G’nin uçuş güvenliğinde risk yaratmayacağını gösteren somut bir kanıtın olmadığı üzerinde ısrarcı” şeklinde konuştu ve bu konuda yaşanan tartışmaların 5 Ocak'tan sonra yaşanacak olaylar üzerinden sonuçlanacağını belirtti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading