Uzayda işler değişiyor! Bu sefer yapay tutulmalar herkesi şaşırtacak: İki uydu göreve yollandı

Uzayda işler değişiyor. ESA'nın Proba-3 görevi, Güneş'in koronasını incelemek için yapay güneş tutulmaları yaratmayı planlıyor. Yapılan çalışmaların sonuçlarına mart ayında ulaşılacağı hedefleniyor.
Bir çift Avrupa uydusu Perşembe günü Hindistan'dan yörüngeye fırlatıldı. Uzayda hassas bir şekilde uçarak yapay güneş tutulmaları yaratmayı amaçlayan uydu, ilk görevine başladı.
TUTULMALAR 6 SAAT SÜRECEK
Önümüzdeki yıl çalışmalar başladığında her bir saate tutulmanın altı saate yakın sürmesi bekleniyor. Bu süreçte Dünya'daki doğal bir tutulmanın yarattığı bütünlük süresinden daha fazla olup, Güneş'in koronası ya da dış atmosferinin uzun süre incelenmesi fırsatı sağlanacak. Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency - ESA) görev bilimcisi Joe Zender e-posta ile yaptığı açıklamasında, ""Hindistan'da çok mutlu bir bilim ekibiyiz" ifadelerini kullandı.
UZAY ARAÇLARI GÜNEŞ'LE AYNI HİZAYA GELECEK
Bir teknoloji demosu olarak adlandırılan iki uydu bir ay kadar sonra ayrılacak ve Dünya'nın üzerindeki hedeflerine ulaştıklarında 150 metre arayla uçuş gerçekleştirerek Güneş'le aynı hizaya gelecek. Böylece bir uzay aracı diğerinin üzerine gölge düşürmüş olacak. ESA'ya göre bu, bir tırnağın kalınlığına eş değer olan sadece 1 mm'lik aşırı hassasiyet gerektirecek. Konumlarını korumak için uydular GPS, yıldız izleyiciler, lazerler ve radyo bağlantılarına bağlı olarak otonom şekilde havalanacaklar.
AY'I TAKLİT EDECEK
Küp şeklindeki her bir uzay aracı 1,5 m'den daha küçük. Gölge oluşturan uydu, diğer uydudaki teleskoptan güneşi engellemek için bir disk tutacak.Bu disk, doğal bir tam güneş tutulmasında Ay'ı taklit etmiş olacak ve kararmış uydu Dünya'yı temsil edecek.
GÜNEŞ'İN KORONASI İNCELENECEK
ESA'nın teknoloji ve mühendislik direktörü Dietmar Pilz, "Bu, yüksek hassasiyetli formasyon uçuşunu test etmenin yanı sıra büyük bir bilimsel öneme de sahip" dedi. Bilim insanları, Güneş'i çevreleyen taç benzeri koronayı incelemek için Güneş'in parlayan yüzünün tamamen kapatılmasını sağlayacak. Özellikle koronanın neden Güneş'in yüzeyinden daha sıcak olduğu öğrenilecek ve ayrıca koronal kütle atımlarını, milyarlarca ton plazmanın manyetik alanlarla birlikte uzaya püskürmesini daha iyi anlaşılmış olacak.
İLETİŞİMDE KESİNTİ YAŞABİLİR
Ortaya çıkan jeomanyetik fırtınalar nedeniyle Dünya'da ve yörüngede güç ve iletişimi kesintiye uğratabilir. Bu tür patlamalar beklenmedik yerlerde çarpıcı auroralar da üretmeyi sağlayabilir.
2 YILLIK BİR OPERASYON GERÇEKLEŞECEK
İlk tutulma sonuçlarının, her iki aracın da teslim edilmesi sonrası mart ayında elde edilmesi tahmin ediliyor. Zender tutulmaların haftada en az iki kez gerçekleşeceğini ve korona gözlemleri için her seferinde altı saatlik bütünlük sağlanacağını açıklandı.
ÇALIŞMALAR GÜNEŞ'İN HAREKETİNE BAĞLI OLACAK
Sıklığın güneş aktivitesine bağlı olacağını belirten Zender, tutulma sırasında sadece üç ila beş dakikalık bir bütünlük için dünyanın dört bir yanına seyahat etmek zorunda kalan bilim insanları için bir nimet olduğunu ifade etti.
