Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'nin Google'a kestiği cezanın küresel sonuçları olabilir! Türkiye 85 milyon nüfusuyla vazgeçilebilecek bir pazar değil

Türkiye'nin Google'a kestiği cezanın küresel sonuçları olabilir! Türkiye 85 milyon nüfusuyla vazgeçilebilecek bir pazar değil

Google'ın arama sonuçlarında haksız rekabete yol açtığına dair Türkiye'de açılan davanın yankıları devam ediyor. Teknoloji otoriteleri bu davanın Avrupa'da domino etkisine yol açabileceğini düşünüyor.

Teknoloji

23.01.2024, 18:17

Google'ın SERP'te (Arama sonuç sayfası) reklam içeriklerini ilk sayfada göstermesi, ziyaretçilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Zira bu özellik, istenilen içeriğe değil 'gösterilen' içeriğe yönlendiriyor. Bu durum, kişilerin arama aradığı konuya dair gösterilmesi gereken sayfaya ulaşmasına engel oluyor. 

Birçok ülke, Google'ın haksız rekabet içerek uygulamasına karşı tepki gösteriyor. Google'a  bu haksız yapısı nedeniyle Avrupa'da 2017'de 2,7 milyar dolar, 2018'de 5 milyar dolar ve 2019'da 1,7 milyar dolar para cezası verildi.

Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi uyarısı yapıldı! Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE DE DAVA AÇILDI

Türkiye'de de geçtiğimiz aylarda Google'a bir dava açıldı. Söz konusu dava neticesinde, Rekabet Kurumu Google'a 36 milyon dolar para cezası verdi. Bu ceza Google için oldukça küçük bir miktar olsa da domino taşı etkisi yaratma potansiyeli taşıyor. Zira, 85 milyon kişilik nüfusuyla Türkiye, Google için vazgeçilmez bir pazar. 

google

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE'DEKİ CEZA GOOGLE'I ZORLAYABİLİR'

WIRED isimli internet sitesinin çok okunan yazarlarından biri olan Gilad Edelman, Türkiye'de kesilen cezanın Google'ı hayli zorlayacağımı iddia etti. Verilen cezanın gerekçeli kararı neticesinde Google'ın Türkiye'ye tatmin edici bir çözüm teklifi sunması gerektiğinin altını çizen Edelman, 85 milyonluk bir pazardan vazgeçmemek için Google'ın bu adımı atacağını düşündüğünü söyledi.

google dava

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

KENDİ ÇIKARLARINA GÖRE LİSTELEME YAPIYOR

Dünya çapında işletmeler, Google'ın, en yararlı sonuçlar arasında yer almasa bile, yerel arama sonuçlarını kendi çıkarları neticesinde yönlendirmek için pazardaki hakimiyetini haksız bir şekilde kullandığından uzun bir süredir şikayetçi. 

İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! Haberi Görüntüle

TÜRK REKABET KURUMU DEVREYE GİRDİ

Söz konusu sorunun uzun yıllardan itibaren haksız rekabete yol açtığından b mniahsetmiştik. Bu nedenle Google'ın listelemelerde daha adil olması gerekiyor. 

Son olarak mağdur olan rakiplerden Yelp, Rekabet Kurumu'na şikayette bulunarak Türkiye'de dava sürecini başlattı. Google ise savunmasında, yerel arama sonuçlarının, kendi karını yükseltmek için değil, kullanıcılar için maksimum düzeyde yardımcı olacak şekilde tasarlandığını söyledi. Sonuç olarak Google'ın "yerel arama ve konaklama fiyat karşılaştırma" hizmetlerindeki rakiplerini saf dışı bırakmak için genel arama hizmetleri pazarındaki hakim konumunu kötüye kullanarak "Türk Rekabet Kanunu'nun 6. Maddesini ihlal ettiği" sonucuna varıldı.

Bu gerekçe ile Google'a nisan ayında 296 milyon TL ceza verildi.

Google, bu karara karşı kendi teklifini yapacak. Uluslararası teknoloji otoriteleri bu noktada Google'ın Türkiye'nin istediği şekilde hareket edeceğini ve yerel arama sonuçlarını kullanıcı deneyimini maksimum düzeyde artıracak şekilde genişleteceğini düşünüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading