Yandex Metrica

Türk mühendislerin eseri Robot göz, doğalgaz kaçağını anında bulacak

Türk mühendislerin eseri Robot göz, doğalgaz kaçağını anında bulacak

Türk mühendislerce TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü tarafından geliştirilen "Robot Göz" sayesinde hatlardaki doğalgaz kaçakları süratle tespit edilecek.

Teknoloji

23.01.2024, 18:06

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nün (RUTE) uzun uğraşlar vererek, 4 yıllık çalışma sayesinde geliştirdiği Boru İçi Denetleme Robotu hatlardaki olası doğalgaz kaçaklarını anında tespit edecek.

Adı kısaca “Robot Göz” olarak belirlenen robot, üzerinde yer alan 900 sensörü aracılığıyla doğalgaz hattı borularında oluşan gaz kaçaklarını anında tespit edbilecek. TÜBİTAK RUTE tarafından İGDAŞ için geliştirilen ve altında Türk mühendislerin imzasını taşıyan Robot Göz, olası kaçaklarını hemen tespit edebilecek.

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

YALNIZCA BİR BENZERİ VAR 

Konuya yönelik açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından bir de video paylaştı. Varank, Türkiye'nin, ABD'den sonra kendi denetim robotunu geliştiren ikinci ülke olduğunu belirtti ve "2017'de İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) için TÜBİTAK'ın başlattığı projede 'Robot Göz' doğal gaz hatlarındaki arıza ve kaçakları tespit ediyor. Böylece milyonlarca lira tasarruf sağlanacak. İstanbul hizmetten de teknolojiden de geri kalmayacak" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen ise Robot Göz’ün 545 kilometre uzunluğundaki hatta denetim yapacağını ve bu teknolojinin benzerinin yalnızca ABD’de olduğuna dikkat çekti. Normalde bunların kiralandığını ve her kilometre başına ücret ödendiğini ifade eden Çimen, "Şu anda biz bu teknolojiye sahip olarak dışa bağlımlılığı ortadan kaldırmış oluyoruz. Robotumuz aynı zamanda haritalama yapabiliyor. Deprem sonrasında boruların kullanılıp kullanılamayacağını, yer değiştirip değiştirmediğini bu robotla öğrenebileceğiz" dedi.

Mehmet Ali Çimen ayrıca söz konusu proje fikrinin 2017'de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan İGDAŞ'tan kendilerine getirildiğini kaydetti. 

2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen alır! 2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen... Haberi Görüntüle

HARİTALAMA KABİLİYETİ

Türkiye’de sivil bir sektörde bu gelişmelerin yaşanıyor olmasının kendileri açısında gurur verici olduğunu söyleyen Çimen, bu robotun aynı zamanda haritalama yapabildiğini ve gittiği borunun içerisinde nereden geçtiğini söyleyebildikleri bilgisini paylaştı. Çimen, deprem sırasında boruların depremden sonra kullanılıp kullanılamayacağının, yer değiştirip değiştiremediğinin de bu robotla öğrenilebileceğini söyledi.

Robot Göz, boru içerisindeki 2,5 kilometrelik kablosuz haberleşme testinden başarıyla geçerken, canlı hatta görev yapmak için ise gün sayıyor. Robot Göz’ün eriştiği son duruma yönelik teknik bilgi veren TÜBİTAK Robotik Akıllı Sistemler Grubu Baş Uzman Araştırmacısı ve Proje Yürütücüsü Dr. Hüseyin Ayhan Yavaşoğlu, robot gözün en önemli özelliğinin manyetik akı kaçağı sensörü olduğunu dile getirdi ve "Robot Göz’ün kalbi burası. Üzerinde 900 sensör var. Bu sensörlerle hem boru içerisindeki hem de dış yüzeyindeki kusurları tespit edebiliyoruz" dedi.

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

YILANSI YAPISIYLA KARMAŞIK HAREKETLER KOLAYLAŞACAK

9 modülden oluştuğu belirtilen robot gözün yılansı bir yapısı olduğunu söyleyen Yavaşoğlu, robotun yönelme, dönme hareketleri yapabildiğini ve bu yapısı sayesinde karmaşık şehir boru hatlarında rahatlıkla hareket edebildiğini belirtti. Kamera modüllerinde lazerlerinin olduğunu kaydeden Yavaşoğlu, çember şeklinde lazer yansıttıklarını söyledi ve "Bu lazerin değişimini inceleyerek borularda deformasyon var mı bunları tespit etmiş oluyoruz" iafadelerini kullandı.

Yavaşoğlu, robot gözün hem tamamen kablosuz olduğunu hem de kamera modüllerindeki antenler sayesinde boru içerisinden haberleştiğini anlattı. "Bu zor bir robot projesi çünkü içerisinde 247 elektronik kart var, 3 mikro bilgisayar var. Bu projenin en zor taraflarından bir tanesi de çalışacağı ortamın çok zorlu olması. Akış varken robotun operasyon yapması gerekiyor." diyen Yavaşoğlu, akışa karşı hareket edebilecek 30 bara kadar basınç altında çalışacak robotik sistem geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mekaniği, tasarımı, donanımı ve yazılımıyla tamamen TÜBİTAK RUTE tarafından geliştirilen robot göz için konuşan Yavaşoğlu, “Bunun yerli mühendisler tarafından geliştirilmiş olması gurur verici. 20'nin üzerinde Türk mühendis bu projede çalışıyor. En kısa zamanda robotumuzu canlı hatta kullanmak için çalışmalara devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading