Yandex Metrica
SON DAKİKA
Starlink nedir, Starlink uydusu nasıl kullanılır? Starlink interneti kullan

Starlink nedir, Starlink uydusu nasıl kullanılır? Starlink interneti kullan

2020 yılında SpaceX'in Starlink uyduları gökyüzünde çıplak gözle gözükmüştü. Starlink projesinde binlerce uydudan bazıları dünya yörüngesine yerleştirilmişti. Peki, Starlink nedir, Starlink uydusu nasıl kullanılır? Starlink interneti kullan

Teknoloji

24.03.2024, 21:36

Alçak Dünya Yörüngesi dünya etrafından 160 kilometre yükseklikte uydular dünya yörüngesine yerleştirildi. Starlink projesi sayesinde kablosuz bir şekilde internete erişilmesi planlanıyor.

Uzaktan çalışma sistemi tarih oluyor! Dell'den çalışma hayatında kriz çıkartacak... Haberi Görüntüle

STARLİNK NEDİR?

Starlink, binlerce küçük uyduyu bizden 550 kilometre yukarıya alçak Dünya yörüngesine (ADY) yerleştirecek bir uydu takımyıldızı projesidir. Uydulardan gelen internet sinyalleri yer alıcı-vericilerine ışınlanacak ve bunlar da yerel olarak yayın yapacak veya doğrudan Starlink yönlendiricinize bağlanacaktır. Starlink, cep telefonu sinyali, 4.5G veya 5G ile aynı şey değildir. Bir ev, iş yeri veya uzak konumun uydu üzerinden internete bağlanmasına olanak tanır.

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

STARLİNK İNTERNETİ NASIL ÇALIŞIR?

Uydu internet, kablolu internete benzer şekilde çalışır, ancak kablolu internetteki sabit ekipmanların aksine hareketli olan birkaç parça vardır. İşte uydu internetin nasıl çalıştığına dair kısa bir özet:

En son teknoloji haberlerini okumak için hwp.com.tr’ye giriyorsunuz. Veri talebiniz, bilgisayarınızdan evinize bağlı bir uydu internet çanağına iletiliyor.
Uydu internet çanağı, veri talebini Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderiyor. Buna karşılık olarak da uydu, isteği internet servis sağlayıcısına gönderiyor.
Verilerinizi geri göndermek ise işlemi tersine çeviriyor, verileri servis sağlayıcıdan uyduya, ardından uyduyu uydu internet çanağına, yönlendiricinize ve bilgisayarınıza aktarır.
hwp.com.tr yüklenir ve okumaya başlarsınız!
Uydu internetin temel çalışma prensibi budur.

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

STARLİNK FİBERDEN HIZLI MI?

Cevap, internet servis sağlayıcınıza bağlıdır. Türkiye’de son kullanıcılar 10 Gbps hızında fiber internet kullanabiliyorlar (Fakat bu hızlar oldukça sınırlı bölgelerde ve yüksek fiyatlara sunuluyor). Starlink şu anda fiber kadar hızlı değil ama bazı alternatif internet teknolojilerinden daha hızlı. SpaceX’in devasa projeler sunma geçmişi göz önüne alındığında, Starlink, önceki resimde görüldüğü gibi, giderek daha yaygın hâle gelme potansiyeline sahip.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading