Yandex Metrica
SON DAKİKA
Şizofrenler bile kabullendi: E-Devlet Amerika'nın 20, Avrupa'nın 50 yıl ötesinde bir hizmet!

Şizofrenler bile kabullendi: E-Devlet Amerika'nın 20, Avrupa'nın 50 yıl ötesinde bir hizmet!

Türkiye'deki E-Devlet uygulamasına ne ABD ne de Avrupa ülkelerinde rastlanmadığına vurgu yapan vatandaşlar, muhalif olsalar bile şu mesaja hak vermek zorunda kaldı: E-Devlet Amerika'nın 20, Avrupa'nın 50 yıl ötesinde bir hizmet...

Teknoloji

23.01.2024, 19:29

Türkiye'nin hiçbir konuda ABD ve Avrupa'dan üstün olamayacağına inanan kitle, Twitter'daki şu mesaj sonrası çılgına döndü: E-Devlet... Amerika'nın 20, Avrupa'nın en az 50 yıl ötesinde bir hizmet...

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadığı anlaşılan bir Türk vatandaşının sosyal medya hesabında yazdığı bu mesaj, dijital hizmetler konusunda Türkiye ile batılı ülkeler arasındaki farkların ortaya döküldüğü bir tartışmanın fitilini ateşledi. 

'Josh' kod adını kullanan Türkiye vatandaşının E-Devlet yorumunun altına mesaj bırakan yüzlerce kişi, bu tespitin doğruluğu konusunda onlarca örnek sıralarken kimileri ise dijital devlet kavramında ABD ve Avrupa'nın bilerek geri kaldığını, çünkü güvenlik riskleri bulunduğunu iddia etti. 

Sigorta Hizmet Dökümü, Vergi Borcu Sorgulama, Ne Zaman Emekli Olabilirim, Dava Dosyası Sorgulama, Tescilli Araç Sorgulama, Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama, Araç Muayene İşlemleri, Mobil Hat Sorgulama, Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti, 4A Hizmet Dökümü, İkametgah Belgesi Sorgulama, Yeni Adres Tanımlama, Aracın Çekildiği Otopark Sorgusu, Nüfus Kayıt Örneği Belgesi, Askerlik İşlemleri, Sınav Başvuru İşlemleri, Tapu Bilgileri Sorgulama, Aile Soy Kütüğü Sorgulama, Aile Sağlık Merkezi İşlemleri vs... derken yüzlerce hizmeti dijital ortamda vatandaşın ayağına kadar getiren E-Devlet uygulaması, diğer ülkelerde günler, bazen haftalar süren işleri dakikalara indiren özelliğiyle büyük kolaylık sağlıyor. 

ChatGPT'ye rakip geliyor! Elon Musk ''Grok''isimli yapay zekayı hayata geçiriyor! Haberi Görüntüle

VATANDAŞLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

"E-Devlet... Amerika'nın 20, Avrupa'nın en az 50 yıl ötesinde bir hizmet" şeklindeki tanımlamaya vatandaşların yazdığı cevaplar ilginç veriler ortaya koydu. İşte onlardan bazıları...

"Avrupa'da devletteki kişisel bilgilere online bir platformdan ulaşmayı insanlar kabul etmezler, data protection ve birtakım privacy sebeplerinden dolayı... Devletimiz hiç datalarımızı çaldırmamış/satmamış gibi çek panpa..."

"Tabii ki Avrupa'da da bu bilgiler var ve online ulaşılıyor. Problem çoğu zaman farklı hizmetlerin entegre olmaması. Örneğin Norveç'te tek bir platform yapılmaya çalışıyor ama hâlâ E-Devlet'in çok gerisinde."

"(E-DEVLET'TE DİŞ PROTEZİ HİZMET GÖRSELİNİ PAYLAŞAN BİR VATANDAŞ) Şu hizmet dünyanın hangi köşesinde var?"

"Bankacılık, sağlık sistemi, bürokrasi işleyişi, hizmet sektörü (kafe, restorant, turizm vs..) bunlarda Türkiye çoğu gelişmiş ülkeden şakasız bir 50-100 sene ileride olabilir. Özellikle bankacılık ve sağlık..."

"Sağlık mı? İnsanlar aylarca randevu bulamıyor! Doktorlar gördükleri şiddet sonrası tek tek istifa ediyor. Siz ise burada sağlık sistemimiz çok iyi diyorsunuz."

"Konu Türkiye'de doktorlara yapılan şiddetten bağımsız... İşleyişin daha iyi olduğunu belirtmiş beyefendi farkındaysanız. Yurtdışında kolunuz kırık hastaneye geldiğinizde nasıl 6 saat bekletiliyorsunuz bir izleyin bakalım."

"(E-Devlet konusunda) Arkadaş çok eleştirilmiş ama söylediğinde haklı. Aynı durum bankacılık işlemleri ve dijitalleşme için de geçerli diye biliyorum. Bu bankacılığımız veya bürokratik sistemimiz daha iyi demek değil ama dijitalleşme konusunda yeniliklere açık bir ülkeyiz. Hakkını yememek lazım."

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

ALMANYA'DA HER ŞEY MEKTUPLA

"Yaklaşık 3 aydır Almanya'dayım, her şey mektupla oluyor. Evrak bekleyerek çok vakit kaybediyoruz, vergi numaramı 1,5 ayda zor aldım. Banka ve sigorta işleri ise 3-4 haftamı aldı. Dediğiniz gibi E-Devlet büyük nimet."

"(Almanya'da yaşayan gurbetçi) Bir saat önce bankadan geldik, haftaya çarşamba gelin dediler. Sadece hesap açtırmaktı niyetimiz. Türkiye'de bu işler çok hızlı. Ama burada da kimsenin acelesi yok. Hayatta aceleleri olmadığı için bu durumlar bize ters geliyor."

"Aynen E-Okul da öyle... Avrupa'yı bilemem ama Amerika'da yok mesela. Ben şu anda hâlâ E-Okul'a girip eski notlarıma bakabiliyorum ama buradakiler yapamıyor. Arkadaşlara hava atmıştım 'yaa bizde var' diye..."

"Kesinlikle katılıyorum. Avrupa'da hâlâ çoğu şey postayla. Üstelik çoğu evrakı (ikametgah vs) çıkarttırmak için ek ücret ödeniyor."

"Belki de Lord Salisbury haklı: Türkiye geleceği çok parlak bir ülkedir ve hep öyle kalacaktır."

"UYAP da aynı şekilde. Mükemmel bir sistem. Lakin oyuncuların hatrı sayılır kısmı liyakatli olmayınca sistemin önemi kalmıyor."

"Berbat bir internetle böyle mükemmel bir hizmet verildiğine ve tüm insanların yararlanabilmesine ben de şaşırıyorum. Online market, yeme-içme, E-Devlet, bankacılık işlemleri konusunda cidden çok iyiyiz ama para etmiyor."

Tıp dünyası şokta! Elon Musk'ın beyin çipleri işe yaradı! Neuralink... Haberi Görüntüle

E-DEVLET VE BANKACILIKTA GERÇEKTEN İYİYİZ

"Elektronik bankacılıkta Türkiye Avrupa'nın en az 100 yıl ilerisinde..."

"Eşimin vizesi için benden istenen belgeleri 10 dakikada çıkardım, bir gün sonra teslim ettik. Rusya'da daha az belge için 15 gün uğraştık, gerçekten büyük nimet... E-Devlet ve bankacılıkta kesinlikle çok ilerideyiz."

"Türkiye'nin Almanya'dan ileri olduğu tek konu E-Devlet olabilir."

"Kişisel bilgilerin, kişinin izni alınmaksızın binbir çeşit devlet kurumuna ve memuruna açık olması hizmetten çok anayasal bir problemdir birçok devlet için."

"2022 dünyasında artık bence kişisel bilgi gizliliği diye bir şey kalmadı. Ben benim hayatımı kolaylaştırıyorsa sıkıntı görmüyorum artık. Şu sistemi İngiltere'de kime anlatsam inanmıyor Türkiye'de böyle bir şey olabileceğine. Mektup gönderiyoruz burada hâlâ her b.k için. 90'lar resmen..."

"1800'lerde yaşıyormuşum gibi 4 aydır DeatschlandRadio ile mektuplaşıyorum."

"Veri güvenliği konusunda biraz korkutuyor ancak gerçekten muhteşem."

"Polonya'dan 100 yıl ötede bir hizmet."

"Amerika'da filmlerde sosyal güvenlik numarasından her şeyleri çıkıyordu. Yalan mıydı o olay?"

"Polis arabadan sabıkasına bakıyordu genelde... E-Devlet gibi bir sistemleri yok. Zaten Amerika'da çoğu şey yok ama çaktırmayalım..."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading