Yandex Metrica

Mermi havada kanat açıp 12'den vuracak

Mermi havada kanat açıp 12'den vuracak

ASELSAN'ın akıllı uçaksavar mühimmatından sonra obüs ve havan mermisi için gerekli akıllı kiti ROKETSAN geliştirdi. MDK, mühimmata havada kanat açtırıyor.

Teknoloji

23.03.2024, 16:01

Topçu, obüs ve havan mühimmatının vuruş hassasiyetini artırmak üzere akıllı tapa sistemleri üzerinde bir süredir çalışan ROKETSAN, Mesafece Düzeltme Kiti (MDK) adını verdiği sistemde önemli yol kat etti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve ROKETSAN tarafından yürütülen proje kapsamında MDK'nın ön prototiplerinin geçtiğimiz yıl tamamlandığı, entegrasyon çalışmaları sonrası ilk atışların Fırtına obüslerinden yapıldığı öğrenildi. Test sonuçlarının başarılı olmasının ardından sistemin seri üretime geçmesi için çalışmalara hız verildi. 

MDK NE İŞE YARAR?
Fırtına obüsü ya da toplardan ateşlenen mühimmatın ilk hız ölçümünü yapan MDK kiti, hızdaki sapma değerini kullanarak tapayla bütünleşik kanatçıkların belirlenen zamanda açılmasını sağlayarak yön tayinini kesinleştiriyor. Aynı zamanda kitteki hava freni de mühimmat yol alırken mesafe düzeltmesi sağlayarak hedefin en yakın cep değerinde vurulmasına yardımcı oluyor. 

Halihazırda T-155 Fırtına obüsünde kullanılan mühimmatla azami 40 kilometre menzildeki hedefler ateş altına alınabiliyor. Merminin bu mesafeye erişebilmesi de yine ROKETSAN üretimi Dipten Yanma Ünitesi (DYÜ) sayesinde sağlanıyor. Fırtına obüsünün kullandığı Volkan atış sistemiyle namlu istikameti ve merminin gideceği açı net bir şekilde hesaplanırken, bir hedefe dakikada 6 adet atış yapılabiliyor. Şimdi bu sistemlere ek olarak, fırlatılan mühimmatın da MDK ile 'akıllı' hale getirilmesi, havan ve obüslerin vuruş kabiliyetini daha da artıracak. 

ASELSAN bu sistemin benzerini Korkut gibi araçlarda kullanılan 35 mm'lik uçaksavar mühimmatı için geliştirmiş, havada belli bir mesafeye geldikten sonra patlayıp parçacık bulutu oluşturan bu mühimmata ATOM adı verilmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading