Yandex Metrica
SON DAKİKA
Mağarada 64 bin yıllık el izi! İlk bakışta fark etmek imkansız...

Mağarada 64 bin yıllık el izi! İlk bakışta fark etmek imkansız...

İspanya batısındaki bir mağarada teknolojik imkanlar kullanılarak keşfedilen bir el izinin en az 64 bin yıllık olduğu saptandı.

Teknoloji

23.01.2024, 19:14

Arkeoloji bilimi yüksek teknoloji ile buluşunca ortaya ilgi çekici hikayeler çıkıyor. İspanya'nın Portekiz sınırındaki Ekstremadura eyaletinde bulunan Maltravieso Mağarası bu türden bir keşfin adresi oldu. 

Mağarada ultraviyole teknikleriyle tespit edilen bir 'el izi' günümüzden en az 64 bin yıl öncesine ait. Bu mağarada şimdiye dek çok sayıda el şablonu ve hayvan figürü keşfedilmiş olmasına rağmen ilk bakışta hiçbir şekilde fark edilmeyecek bir el izi, Maltravieso'daki son keşiflerden biri oldu. 

En az 64 bin yaşında olduğu belirtilen bu el izi, yoğun çalışmalar sonrası bilgisayar teknikleriyle ortaya konuldu. Fotogrametrik yansıma dönüşüm görüntüleme tekniğiyle saptanan el izi, kaya sanatlarına yönelik teknoloji-yoğun arkeolojik araştırmaların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Rekabet Kurulu'ndan META'ya ceza yağdı! Threads ve İnstagram uygulaması hakkında... Haberi Görüntüle

ALABAMA'DA 2 BİN YILLIK ÇİZİM

The Conversation adlı internet portalında yer verilen habere göre arama teknikleri geliştikçe insanoğlunun geçmişte bıraktığı izlere dair yeni verileri bulmak kolaylaşacak. Tennessee Üniversitesi'nden Prof. Jan Simek'in ABD'nin Alabama eyaletindeki bir mağarada keşfettiği figürleri hatırlatan haberde, tavanda çamur yüzeyine oyulmuş dev gliflerin 2 bin yıl öncesine ait olduğunu belirtiliyor. 

Bulguları ortaya çıkarmanın en önemli zorluğu, mağara tavanın çok alçak olması ve çizimlerin belli mesafeden incelenmesinin imkansız olması. Alabama'da yerlilerin 2 bin yıllık çiziminin bulunduğu mağaranın yüksekliği sadece 60 santimdi ve Prof. Simek, fotogrametri tekniğiyle duvarı 3 boyutlu olarak görüntülemek için mağara zeminini 4 metre daha aşağı indirdi. 

Radyo frekans, X ışını, gamma vb tekniklerle çalışan görüntüleme sistemlerinin antik mağaralarda da devreye girmesiyle gelecekte çok daha çarpıcı keşiflerin yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading