Yandex Metrica

Kuyunun başında öyle bir robot var ki... Türkiye dünyanın en güçlüsünü üretti!

Kuyunun başında öyle bir robot var ki... Türkiye dünyanın en güçlüsünü üretti!

Karadeniz'deki ekipler, 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervini ekonomiye kazandırmak için harıl harıl çalışıyor. Suyun derinliklerindeki kuyunun başında ise çok özel bir robot var: Kâşif...

Teknoloji

05.02.2024, 10:50

Türkiye'ye yönelik ambargolar stratejik bir ürünün daha yerli imkanlarla üretilmesini sağladı. Sondaj platformlarının derin denizlerde açtığı kuyunun başında görev alan Kâşif adlı robot, şimdiye dek Karadeniz'de keşfedilmiş 540 milyar metreküplük doğalgazın ekonomiye kazandırılması yolunda çok önemli görevler üstleniyor. 

Ambargolar üzerine Savunma Sanayii Başkanlığı'nın çağrısıyla 2020 yılı başında Armelsan firmasınca tasarlanan Kâşif, kısa sürede imal edilerek Fatih sondaj gemisine entegre edildi. 

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Tuna-1 doğalgaz kuyusunda görevlendirilen Kâşif, 7 adet elektrik motoruyla suyun altında 3 bin metre derinlikte operasyon icra edecek şekilde geliştirildi. Çok sayıda koluyla derin sularda bir dalgıcın görevini yerine getiren araç, enerji sektöründe 'ROV' olarak bilinen akıllı deniz robotları arasında dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. 

Armelsan şirketi, geçtiğimiz aylarda Kâşif'in yeni modelini üreterek yüzde 50 seviyesindeki yerlilik oranını yüzde 65'lere çıkarmayı başardı. Fatih gemisiyle birlikte görev yapan Kâşif-1'e böylece Kaşif-2 eklenmiş oldu ve bu yeni araç, Kanuni sondaj gemisi ekipmanına dahil edildi. 

2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen alır! 2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen... Haberi Görüntüle

HEDEF: 6 BİN METRE DERİNLİK 

"Bu robotlar sondaj platformunun su altında hem gözü hem de eli ayağı olacak" diyen Armelsan Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Can Emre Bakım, Türkiye'nin gözbebeği ürünlerinden Kâşif'i şöyle anlatıyor: "Kâşif'in yerlilik oranını yüzde 65'in üzerine çıkardık. Uzaktan kumandalı su altı robotlarımız, dalgıçların denizin derin noktalarında yapamadıkları operasyonları gerçekleştirmek için tasarlandılar. Kaşif-2, sondaj platformuna farklı kameralar üzerinden aktaracağı görüntülerle çalışmalara büyük katkı sağlıyor." 

"Su altı robotumuz ayrıca kuyu başı temizleme, conta değiştirme, kesme, biçme ve bağlama işlemleri de yapmakta. Kâşif-2, 3 bin metre derinlikte çalışabiliyor. Ancak ufak güncellemelerle 6 bin metreye kadar inebilecek kapasitesi de mevcut. Bu teknoloji dünyada 2018 yılında gelişmeye başladı. Türkiye, Kâşif serisiyle beraber dünyada bu teknolojiyi üretebilen 4. ülke konumuna gelmiş durumda. Kâşif-1'de yerlilik oranı yüzde 53'tü, bu oranı Kâşif-2'de yüzde 65'in üzerine taşıdık."

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

DÜNYADAKİ EN GÜÇLÜ SU ALTI ROBOTU

"Kâşif-1'i 5 ay gibi kısa bir sürede üretmiştik. Kâşif-2'yi ise 4,5 aylık sürede ürettik. Bu süre dünyada iddialı bir süre. Yabancı bir üretici bu tarz bir teknolojiyi 44 haftalık sürede üretebiliyor. Kaşif 1, Fatih sondaj gemisinin altında, 2 bin 100 metre derinlikte 10 günün üzerinde kalarak Türkiye tarihi adına bir rekor kırmıştı. Sondaj gemilerinin işletme maliyetlerini azaltmaya yönelik yardımcı cihaz olarak kullanıyoruz. Yüzde 30-40 oranında tasarruf sağlıyoruz. Hem maliyet anlamında hem de stratejik anlamda avantaj sağlıyor."

"Kaşif 2 sondaj platformunun su altında yapacağı tüm faaliyetleri gerçekleştirebiliyor. Su altı robotumuz hem görüntü aktarıyor hem de cihazın önünde bulunan robot kolları vasıtasıyla sondaj platformunun talimatları çerçevesinde kesme-biçme işlemleri ile conta değiştirme ve kuyu başı temizleme işlemlerini gerçekleştiriyor. Kaşif-2, dünya üzerinde en güçlü itiş ve hidrolik güce sahip su altı aracı özelliğine sahip."


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading