İTÜ mühendislerinden dev proje! Düşük maliyetle deniz suyundan içme suyu üretilecek
İTÜ mühendislerinden önemli bir proje açıklaması geldi. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ile ekibi tarafından hibrit termal ve ayırma teknolojisi ile deniz sularını yüzde 40 daha az maliyetle içilir ve kullanılır hale getirilecek bir proje üzerinde çalışılıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mühendislerinden önemli bir icat geldi. Mühendisler, termal yöntemleri ve ayırma proseslerini içeren hibrit teknolojiyle deniz suyunu yüzde 40 daha az maliyetle ve çevreci yöntemlerle içme ve kullanma suyuna dönüştürecek.
PROJE 540 BİN DOLARLIK ORTAK DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI
Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Çevre ve Su Ensititüsü ile Gebze Teknik Üniversitesinin de yer aldığı, Doç. Dr. İmer'in ise yürütücüsü olduğu "Yüksek Tuz Konsantresi Arıtımı ve Deniz Suyu Desalinasyonu İçin İleri Membran Distilasyon Teknolojisinin Geliştirilmesi" projesi, Katar Ulusal Araştırma Fonu Öncelikli Araştırma Programı kapsamında 540 bin dolarlık ortak destek almaya hak kazandı.
HEDEF DENİZ SUYUNDAN İÇME VE KULLANMA SUYU ELDE ETME
Doç. Dr. Derya Yüksel İmer, yaptığı açıklamada, su kıtlığının tüm dünyada temel bir problem olduğunu, alternatif su kaynakları için uygun teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Dünyada endüstrileşmenin ciddi boyutlarda olması, nüfus artışı ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığını belirten İmer, "Özellikle temiz, ulaşılabilir su miktarları gün geçtikçe azalıyor. Projede de deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etmeyi hedefliyoruz." dedi.
'TAMAMEN ÇEVRECİ BİR PROJE'
İmer, deniz suyunu temiz suya dönüştürürken yüksek miktarda tuz akımının tekrar denize verildiğini kaydetti.
Bu durumun deniz ekosistemini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren İmer, "Projemizde geliştireceğimiz teknikte denize dönen akımın, ekosisteme baskı yapmaması üzerine daha çevreci, daha sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ile kontrolü sağlanacaktır. Dolayısıyla aslında tamamen çevreci ve sürdürülebilir bir desalinasyon teknolojisi geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
DENİZ SUYU KULLANIMI SU KITLIĞINA ÇARE OLABİLİR
İmer, denizden elde ettikleri temiz suyun her alanda kullanılabileceğinin altını çizdi.
Deniz suyunun kullanılmasının su kıtlığına bir çare olacağını vurgulayan İmer, "Her ülkenin gelecekteki en büyük problemi su kıtlığı olacak. Dolayısıyla deniz suyu bunun için oldukça iyi bir alternatif. Bizim de hedefimiz üç yıl sürecek proje çalışmalarımız sonunda gerçekten saha ölçeğinde bu teknolojilere hazır hale gelmek ve olası bir su kıtlığı durumunda deniz suyunu alternatif bir su kaynağı olarak hali hazırda tutabilmek." ifadelerini kullandı.