İşte yaşamın başlamasını tetikleyen o taş! 1969 yılında Avustralya'ya düşen Murchison göktaşı, Güneş Sistemi’nden daha yaşlı!
1969 yılında Avustralya’nın Murchison kasabasının yakınlarına düşen Murchison göktaşı kritik bir öneme sahip. Yıllar süren araştırmalara dayanan bilim insanlarına göre bu göktaşı, canlı yaşamının başlamasını tetikledi. Zira Murchison'un yaşı, Güneş Sistemi’nden daha eski.

Murchison göktaşı nedir? Murchison göktaşının önemi nedir? İşte cevaplar...
Bileşenlerinden dolayı karbonlu kondrit olarak sınıflandırılan Murchison, üzerinde yıllarca çalışılan bir göktaşı.
1969 YILINDA AVUSTRALYA'YA DÜŞTÜ
1969 yılında ismini aldığı Avustralya’nın Murchison kasabasının yakınlarına düşen bu göktaşı, içerisinde Dünya’da olmayan aminoasitlerin de bulunduğu birçok organik bileşeni barındırıyor.
Düştüğünde çok sayıda parçaya ayrılan Murchison, 100 kilogramdan fazla parçası, içeriğinin kirlenmesine izin verilmeden kısa sürede toplandı. Ve üzerinde yapılan incelemeler daha da yoğunlaştı.
GÖKTAŞI, GÜNEŞ SİSTEMİ'NDEN DAHA YAŞLI
2010 yılında daha ayrıntılı mercek altına alınan göktaşının yaşının, Güneş Sistemi’nden daha eski olduğunu gösterdi.
Göktaşının, Dünya’daki yaşamın başlamasıyla ile ilgili kanıt taşıyıp taşımadığını da kontrol eden bilim insanları, Murchison’a benzer meteorlar tarafından Dünya’ya getirilen organik bileşenlerin, canlı yaşamının başlamasını tetiklediği noktasında fikir birliğine vardı.
İÇERDİĞİ MOLEKÜLLER, DNA VE RNA'NIN TEMELLERİ
Zira meteor sık rastlanan aminoasitlerden glisin, alanin ve glutamik asiti içerdiği gibi, pek sık rastlanmayan isovaline ve pseudoleucine gibi aminoasitleri de içeriyordu. Bu organik bileşiklerden ikisi olan pürin ve pirimidin molekülleri DNA ve RNA’nın temelleri sayılıyor.