Yandex Metrica
SON DAKİKA
İşte karşınızda Yapay Zeka Haklar Bildirgesi! Robotlara değil insanlara...

İşte karşınızda Yapay Zeka Haklar Bildirgesi! Robotlara değil insanlara...

Her geçen gün hayatımıza daha fazla giren robotik sistemler ve yapay zeka, insanoğlunu buna dair belli kurallar getirmeye zorluyor. ABD'nin açıkladığı Yapay Zeka Haklar Bildirgesi, bu durumun enteresan sonuçlarından biri oldu.

Teknoloji

23.01.2024, 20:00

1948 yılındaki ünlü İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden 74 yıl sonra benzer bir bildiri bilgisayarlar için yayınlandı. Beyaz Saray tarafından hazırlanan Yapay Zeka Haklar Bildirgesi, 'AI' (Artificial Intelligence) kısaltmasıyla bilinen 'bilgisayar aklı'nın daha güvenli, daha şeffaf ve daha az ayrımcı olmasını amaçlıyor. 

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi'nce yayılanan Yapay Zeka Haklar Bildirgesi'ne göre, robotların dünyasında halkı korunması amacıyla uyulması gereken 5 temel ilke bulunuyor. 

Whatsapp kullanıcılarına müjde! Mesajlaşma uygulamasına gelen yeni özellik yok artık... Haberi Görüntüle

İŞTE BELİRLENEN 5 TEMEL İLKE

Bu ilkelerden ilki, yapay zekanın gelişimine sadece teknoloji elitlerinin değil toplumun bütün kesimlerinin dahil edilmesi. Zira elit bir tabaka tarafından geliştirilmiş AI kabiliyetinden zamanla toplumun tüm katmanları etkileniyor. 

Yapay zekada ikinci ilke, insanların ırklarına ve cinsiyetlerine göre ayrımcılığa maruz kalmaması. Geliştiricilerin bu kurala önem vermesi gerektiği belirtiliyor. 

Üçüncü ilke, veri gizliliğini tanımlıyor. AI algoritması, bir kişinin verilerini rıza göstermedikçe almama ve o kişinin anlayabileceği şekilde sorma kurallarına uygun hareket etmeli. Hileli yollarla mahrem bilgileri elde etmeye çalışmamalı. 

Dördüncü ilke, yapay zekaya ilişkin şeffaflık kuralıyla ilgili. Bir yerde veri toplamak ve sosyal analiz için dış kaynaklı yapay zeka sistemleri kullanılacaksa oradaki insanların bu 'gözetim'den mutlaka haberi olmalı. 

Bildirgede yer alan beşinci ve son ilke, insanlara gerektiğinde yapay zekayı kendileri lehine devre dışı bırakma hakkının tanınmasını içeriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading