Yandex Metrica

ISS'de 14 gün kalacaklar! İlk uzay yolcuları eğitim süreçlerini anlattı

ISS'de 14 gün kalacaklar! İlk uzay yolcuları eğitim süreçlerini anlattı

Yaklaşık 6 ay sonra başlayacak olan ülkemizin ilk uzay yolculuğunda ISS'e gidecek olan Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, eğitim süreçlerini anlattı.

Teknoloji

23.01.2024, 20:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEKNOFEST 2023'te isimlerini açıkladığı Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, eğitim süreçlerini anlattı. Gezeravcı ve Atasever'in  ABD'de yoğun bir şekilde devam eden eğitim süreçlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ta yakından takip ediyor.

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! Haberi Görüntüle

UZAYA GÖNDERİLECEK İLK TÜRK

ABD Houston'da eğitim gören Türkiye'nin ilk uzay yolcularından Gezeravcı,  başvurma sürecinin tesadüf eseri olduğunu açıkladı.   Gezeravcı başvuru dürecine ilişkin şunları söyledi:

"Bir gece yarısı uçuş görevinden döndükten sonra televizyon ekranında Cumhurbaşkanı'mızın yapmış olduğu açıklamadan, 'Türk Astronot ve Bilim Misyonu' kapsamında uzaya gönderilecek ilk Türk'ün seçim aşamalarına yönelik halkımıza yapılan davet ve ilanından haberdar oldum. Ertesi sabah tekrar haberlerde aynı içeriğe ilişkin kesitleri gördükten sonra internet sayfasında Türkiye Uzay Ajansı'nın detaylı kriterlerini inceledim. Kriterlere yeterlilik gösterdiğimi gördükten sonra, 2-3 hafta civarında, halihazırda bu mesleği, uzay kapsamında çalışmaları icra etmiş geçmiş yıllardaki astronotların bilgilerini inceleyince karara varıp programa başvurdum."

İlk uzay yolculuğunun 2023 yılının son çeyreğinde planlandığını söyleyen Gezeravcı, yakın zamanda takvimin netleşeceğini belirtti.

Alper Gezeravcı, "Önümüzde 6 aylık takvim var. 6 ay içi çok dolu, çok fazla eğitim içerikleriyle bezenmiş bir süreç, dolayısıyla sürecin nasıl geçtiğini dahi anlamayacağız" dedi.

2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen alır! 2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen... Haberi Görüntüle

UZAYDA 14 GÜN

Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleşecek olan fırlatma ile uzayda 14 gün kalınacığı planlandığını açıklayan Gezeravcı, şöyle devam etti:

"Tarihimizde bir ilk. Ülkemizin irade ortaya koyarak yola çıkmış olması, bugüne kadar hayallerine sınırını gökyüzünde uçan uçakların teşkil ettiği bir neslin gelecek nesillerle birlikte özgüvenini ayağa kaldıracak ve hayallerin eşiğini de görünen gökyüzünün ötesinde uzaya taşıyacak bir adım olması vesilesiyle, müthiş derecede mutluluk verici. Beklentim, bu attığımız ilk adımın bundan sonra da gurur duyacağımız tarihimizin bir başlangıç adımı olması ve ülkemizin bundan sonraki dönemde de daha büyük uzay projelerinde sadece katılımcı değil, söz sahibi olarak hak ettiği yerini alması."

Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi uyarısı yapıldı! Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi... Haberi Görüntüle

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

'ARZUM AY'A GİTMEK'

Tuva Cihangir Ataseven, hedefinin Ay'a gitmek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Esasında çocukluğumdan beri 'Astronot olacağım, uzaya gideceğim gibi bir hayalim vardı' diyemem. Benim için uzay yolculuğu rüyası 2014 yılında ilk olarak cereyan etti. Benim nihai hedefim ve arzum Ay'a gitmek. Ay'a yolculukta da alçak dünya yörüngesinde gerçekleştirilecek bir misyonun parçası olmak rasyonel adımlardan birisiydi. İlk bu şekilde karar verdim diyebilirim" 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading