Hamsinin faydaları saymakla bitmiyor! Bu sefer gül yetiştiriciliğinde kullandı: Deneyin sonucu herkesi şaşırttı

Hamsinin faydaları saymakla bitmiyor! Bu sefer gül yetiştiriciliğinde kullandı: Deneyin sonucu herkesi şaşırttı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Tütüncü, Karadeniz’deki hamsi atıklarını değerlendirmeye karar vererek, çevre dostu organik gübre bir geliştirdi. Deneme aşamasındaki olan ürünün hem çevreye hem de tarıma önemli katkılar sunması bekleniyor. Hamsi gübresi çalışmaları hakkında açıklama yapan Dr. Tütüncü, “Gübreleri gül üretiminde denedik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Farklı bitki türlerinde de denemelerini yapıyoruz” dedi.

 

Hamsi atıklarıyla yaptıkları gübre sayesinde güllerin vazo ömrünün uzadığını söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, “Balık atıkları eski çağlardan beri kullanıyor. Ancak biz günümüzde yeni teknolojilerle birleştirerek halk arasında gübre diyebileceğimiz tabirle bitkilere destek olması amacıyla ürünlerimizi geliştirdik. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar gayet iyi. Özellikle güllerde vazo ömrü önemli bir kalite parametresi. Vazo ömrünü uzattı. Bitki büyüme gelişimine oldukça etkili olduğunu gözlemledik” ifadelerini kullandı.

HAMSİ ATIKLARI DEĞERLENECEK 

Karadeniz Bölgesi’nde yoğun bir şekilde yapılan balıkçılık faaliyetleri sonucunda büyük miktarda balık atığının oluştuğunu ve bunu değelendirmek istediklerini dile getiren Tütüncü, “Bu balıklar arasında da hamsi fazla miktarda olan bir balık. Bunlardan da yaklaşık olarak yüzde 50-55 oranında bir atık ortaya çıkıyor. Farklı yan ürünlere işlenmesine rağmen bu atıkların tamamı bertaraf edilemiyor. Biz de ticari işletmelerden bu atıkları temin ederek hem çevreye hem de çiftçilerimize bir katkı olarak bu ürünü geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ÇALIŞMALAR SADECE DENEY BAZLI OLARAK KALMAYACAK 

Proje kapsamında, samuray ve Rodos türü üzerinde deneylerin devam edeceğini ve bunu sadece bilimsel çalışmalarla kalmayacağına söyleyen Tütüncü, sözlerine şu şekilde tamamladı: 

“Şu anda ön deneme aşamasındayız. Piyasada şu anda hamsi atığından üretilmiş bir gübre yok. Ama biz kendi yaptığımız denemelerde öncelikle gül, daha sonra farklı bitki türlerinde denemelerini yapıyoruz. Sonrasında da bu ürünü ticarileştirmeyi düşünüyoruz. Projemiz TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje. İlk çalışmalarımız 2 yıl önce başladı. Şu an gülde son dönemindeyiz. Bu başarılı sonuçları hem bilim dünyasıyla hem de çiftçilerimizle paylaşarak katkıda bulunmak istiyoruz. Şu an üretilen güllerin ticari olarak satışı yapılmıyor. Çünkü biz elde ettiğimiz gübreyi bu güllerde uyguladığımız için şimdilik daha çok analizlerde kullanıyoruz.”