Güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası nasıl oluşur? Güneş fırtınası etkileri ve zararları nelerdir?
Güneş'ten yayılan parçacık akımı olarak nitelenen Güneş rüzgarı, elektronlardan, protonlardan ve alfa parçacıklarından meydana geliyor. Peki, Güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası nasıl oluşur? Güneş fırtınası etkileri ve zararları nelerdir?

Güneş fırtınası nedir sorusu bugün sıkça araştırılan konulardan birisi. Güneş rüzgarı fırtınası, güneşin 11 yıllık döngüsünü tamamlamasına kısa bir zaman kala tekrardan gündem oldu. NASA tarafından "koronal delik" olarak adlandırılan kara lekenin ikincisinin görülmesinin sonrasında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından uyarılar yayınlanmaya başlandı. Kara lekelerin oluşturduğu Güneş rüzgarı fırtınasının Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Peki, Güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası nasıl oluşur? Güneş fırtınası etkileri ve zararları nelerdir?
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Jeomanyetik fırtına veya bilenen adıyla Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır. Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.
GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ VE ZARARLARI NELERDİR?
Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.