Yandex Metrica
SON DAKİKA
Enkaz altında kalanları hamam böcekleri kurtaracak: Japon bilim insanları afetlere böyle hazırlanıyor

Enkaz altında kalanları hamam böcekleri kurtaracak: Japon bilim insanları afetlere böyle hazırlanıyor

Japon bilim insanları bir ilke imza atıyor. Deprem olduğunda enkaz altında kalan insanlara hamam böcekleri ulaşacak.

Teknoloji

23.01.2024, 20:28

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde ve 111 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Japon bilim insanlarının çalışması yeniden gündem oldu. Japon araştırmacılar enkaz altında kalan insanları kurtarmak için cyborg hamam böceklerini kullanacak. 

WhatsApp'a yeni özellik geldi! WhatsApp sohbet kilitleme ve gizli kod... Haberi Görüntüle

HAMAM BÖCEKLERİNİN ÜZERİNE ELEKTRONİK CİHAZ YERLEŞTİRDİLER

Hamam böceklerinin üzerine güneş pilleri ve küçük elektronik cihazlar koyan bilim insanları, böceklerin hareketlerini uzaktan takip etmeyi başardı. Böylece enkaz altında kalan insanların yerinin kolayca tespit edilmesi sağlanacak.

Japonya merkezli araştırma şirketi Riken’deki Thin-Film Device Laboratuvarı’nda görevli Kenjiro Fukuda ve ekibi, 4 mikron kalınlığında yani insan saçının yaklaşık dörtte biri genişliğinde bir güneş pili şeridi hamam böceğinin sırtına yerleştirdi. Güneş pili, böceğin üstünde bulunan duyu organlarına sinyal vermek için enerji üretiyor ve hamam böceğinin serbestçe hareket etmesine izin veriyor.

Rekabet Kurulu'ndan META'ya ceza yağdı! Threads ve İnstagram uygulaması hakkında... Haberi Görüntüle

'ELEKTRİK YA DA PİLE İHTİYAÇ DUYMUYOR'

Fukuda, hamam böcekleriyle ilgili çalışma hakkında şöyle konuştu:

Küçük robotların içindeki piller hızla tükeniyor. Bu nedenle bu robotların çalışma süresi kısalıyor. Ancak bir cyborg hamam böceği kendi başına hareket edebiliyor, elektrik ya da pile ihtiyaç duymuyor.

Tıp dünyası şokta! Elon Musk'ın beyin çipleri işe yaradı! Neuralink... Haberi Görüntüle

DOĞAL AFETLERDE KURTARICI OLACAKLAR

Japon bilim insanlarıo bundan sonraki çalışmalarında hamam böceklerinin daha kolay hareket etmesi için ekipmanları küçültmek, böceğe sensörlerin ve kameraların yerleştirilmesi için çalışacak.

Fukuda, doğal afetlerde kurtarıcı görevi görecek hamam böceklerinden ziyade enkaz altında kalan kişileri tespit etmek için plastik, gümüş ve altın katmanlarından oluşan güneş pili şeritleri için uygun olduğunu düşünüyor. Bu güneş pilleri, yaşan belirtilerinin takip edilmesi için giysilere veya deri üzerine yerleştirilebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading