Yandex Metrica

Elon Musk'a SpaceX'ten büyük şok! Milyonlarca dolar kar edecekti ama...

Elon Musk'a SpaceX'ten büyük şok! Milyonlarca dolar kar edecekti ama...

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX onlarca uydusunu, fırlatıldıktan bir gün sonra manyetik bir fırtınanın etkisiyle yörüngesindeki konumunu kaybetti. Uyduların büyük bir kısmı yörüngeden düşerek yandı.

Teknoloji

23.01.2024, 18:47

Güneşin yüzeyinde meydana gelen patlamaların ardından oluşan güneş fırtınaları uzay araçları ve Dünya için tehlike saçmaya devam ediyor. Bu patlamaların ardından püsküren güneş plazmaları ve manyetik alanlar güneş sistemine erişiyor.

Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk'a ait SpaceX şirketi geçen hafta bir roketle fırlatıp yörüngeye yerleştirdiği 49 uydudan 40'ının düştüğünü açıkladı.

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

DÜNYA'YA İNTERNET HİZMETİ VERECEKTİ

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

Bu uydular şirketin Starlink adlı uydu internet projesinin bir parçası olacaktı.

Elon Musk, Starlink projesiyle, yörüngeye yerleştirilecek binlerce uydu yoluyla yüksek hızlı internet hizmeti sağlamayı hedefliyor.

SpaceX'ın fırlattığı son 49 uydu Dünya yüzeyinden 210 kilometre yükseklikte yörüngeye oturtulmuştu. Şirket 3 Şubat günü gönderilen her bir uydunun yörüngede kontrollü uçuşa geçtiğini açıklamıştı.

Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi uyarısı yapıldı! Apple kullanıcıları tehdit altında! 92 ülke için casus yazılım tehlikesi... Haberi Görüntüle

MANYETİK ALANI ETKİLİYOR

Ancak bir gün sonra manyetik bir fırtına Dünya'yı etkisine aldı. Manyetik fırtına Kuzey Işıkları gibi ışık oyunları ile benzer bir uzay olgusu fakat tehlikeli etkileri de olabiliyor.

Bu son manyetik fırtına Dünya atmosferini ısıtarak beklenenden çok daha yoğun hale getirdi.

SpaceX, "Uydulardaki GPS (Global Konumlama Sistemi) manyetik fırtınanın ivme ve şiddetinin, atmosfer direncini daha önceki fırlatışlara kıyasla yüzde 50 artırdığına işaret ediyor" dedi.

2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen alır! 2'si birden ücretsiz dağıtılacak! 18 Nisan 2024 tarihine kadar yetişen... Haberi Görüntüle

HİÇBİR ÖNLEM İŞE YARAMADI

Şirket, uyduları "güvenli uçuş" ayarına getirerek, diğer bir deyişle iyice yavaşlatarak atmosfer direncinin etkisini en aza indirmeyi denedi.

Fakat atmosfer direnci, uyduların güvenli uçuş ayarından çıkarak istikrar kazanabilmek için yeniden yörüngeye oturmasını engelleyecek kadar kuvvetliydi.

Dolayısıyla uydulardan 40'ı yörüngeye oturamayarak düşüp ateş aldı. Birleşik Krallık Uzay Kurumu'nun Uzay İzleme Dairesi Başkanı Jacob Geer, düşen uydulara ait parçaların hiçbirinin yere düşmesini beklemediklerini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading