Düşünce hızınızı hiç merak ettiniz mi? Bilim insanları açıkladı: Ortaya çıkan rakam herkesi şok etti!
Bilim insanları tarafından insan beynin bilgiyi işleme hızı açıklandı. Herkes tarafından bilinen beynin muhteşem yapısı, bilgisayarlar karşısında yetersiz kalıyor. İnsan beyninin bilgiyi işleme hızını düşündüğümüzde çok daha yavaş olduğunu ve saniyede yalnızca 10 bit işleyebildiği açıklandı. Bu duruma bakıldığında bilgisayarlarda ise her saniye trilyonlarca işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Peki insan beyni ile bilgisayarlar arasındaki bu hız farkının sebebi ne? İşte haberin detayları...
İnsan beyninin bilgiyi işleme hızı ile ilgili yapılan yeni bir araştırmaya bakıldığında, düşündüğümüz kadar zihinsel olarak hızlı olmadığı ortaya çıktı. Bilim insanları, beynimizin bilgiyi saniyede sadece 10 bit hızında işlediği bilgisini paylaştı. Yani bu durumu ele aldığımızda, her saniye trilyonlarca işlem gerçekleştirme kabiliyeti olan bilgisayarlardan çok fazla yavaş olduğumuz bilgisi ortaya çıktı. Peki bu nasıl mümkün olabilir?
BEYNİMİZİN BİLGİYİ İŞLEME HIZI NEDEN YAVAŞ?
Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, bu yavaşlığın sebebinin beynimizin düşünceleri tek bir sıra haline getirip işlediği için ortaya çıktığını söyledi. Bu işlem tarzının da bilgi akışını yavaşlatıp tıkanıklığa neden olduğu bilgisini ortaya koydu. Beynimizin bilgiyi işleme hızı, çevresel sinir sistemimizin paralel olarak gigabitlerce sensör verisini saniyeler içinde toplama şekliyle tam bir karşıtlık oluşturmakta. Çevresel sinir sistemimizle karşılaştırılığında, beynimizin 10 bitlik işlem hızı oldukça düşük kalıyor. Bu iki sistemin hızı arasındaki uyumsuzluk, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden nörobiyologlar Jieyu Zheng ve Markus Meister'i de şaşırtmış durumda.
DÜŞÜNME SÜRECİNDEKİ BÜYÜK FARK
İşlem hızı olarak ele alındığında beynin yavaş olduğuna değinen Markus Meister, "Her an, duyularımızın aldığı trilyonlarca bilgiden yalnızca 10 bitini ayıklıyor ve bu 10 biti çevremizi algılamak ve kararlar vermek için kullanıyoruz. Bu da bir paradoksu doğuruyor: Beyin, bu bilgilerin hepsini filtrelemek için ne yapıyor?" diye konuştu. Araştırmacılara göre, bir Rubik küpünü gözleriniz kapalı çözerken saniyede yaklaşık 12 bit işleniyor. StarCraft gibi bir strateji bilgisayar oyununu profesyonel düzeyde oynamak ise saniyede 10 bit işlem gerektiriyor.
"İŞLEM KAYNAKLARIYLA ORANTILI DEĞİL"
Eğer bu iddia doğruysa, araştırmacılar dış beynimizin dışsal uyarıcıları işleme kapasitesiyle iç beynimizin hesaplama hızları arasında çıkan fark üzerine yapılan araştırma durumunu değerlendiriyor. Bu durumda kendi düşünme şeklimiz hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu gösteriyor. Ortaya çıkan sonucun bazı iddialar ile orantılı olmadığını söyleyen yazarlar, "Mevcut anlayış, mevcut muazzam işlem kaynaklarıyla orantılı değil ve tek sarmallı çalışmayı zorlayan sinirsel bir darboğaz oluşturacak geçerli bir öneri görmedik" ifadelerini kullandı.