Yandex Metrica

Dünyanın gerçek anlamda ilk 'kalpsiz' insanıydı!

Dünyanın gerçek anlamda ilk 'kalpsiz' insanıydı!

Kalp hastası Craig Lewis'e pil de kifayet etmeyince doktorlar sürekli akış sağlayan yeni bir cihaz taktı. Kalpsiz Craig, nabzı atmaksızın birkaç gün içinde sağlığına kavuştu.

Teknoloji

06.04.2024, 16:45

ABD'de yaşayan Craig Lewis (55) nabzı atmadan yaşayabilen dünyanın ilk 'kalpsiz' insanı olarak tarihe geçti. 

ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayan kalp hastası Lewis'e bir kriz sonrası doktorlar kalp pili takmış ve onu hayata döndürmeyi başarmıştı. Ancak ilerleyen süreçte Lewis'in bedenine kalp pili yetmedi. 

Craig Lewis, iç organların viskoz anormal protein birikimiyle dolmasına neden olarak kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliğiyle sonuçlanan nadir hastalık 'amiloidoz'la mücadele ediyordu. 

Kalp pilinin zayıflamasıyla ölmek üzere olan 55 yaşındaki Teksaslıya doktorlar müdahale ederken, Teksas Kalp Enstitüsü'nden iki doktor yeni bir çözüm önerdi. 

Dr. Billy Cohn ve Dr. Bud Frazier, Lewis'in kalbini çıkardıktan sonra yerine bir cihaz taktı. Bu aletin adı Sol Ventriküler Destek Cihazı idi. 

Kanın vücutta nabız olmadan dolaşmasını sağlayacak 'sürekli akış sistemi' daha önce 50 adet büyükbaş hayvan üzerinde test etmiş, deneyler başarılı sonuç vermişti. 

Lewis'i kalpsiz ve nabızsız yaşatması umuduyla vücuda yerleştirilen cihaz işe yaradı. 

Hasta bir gün içinde sağlığına kavuştu. Böylece Lewis, gerçek anlamda dünyanın ilk kalpsiz insanı oldu. 

Ne var ki, amiloidoz hastalığının yaşattığı sorunlar Craig'in peşini bırakmadı. Daha önce yoğun tahribat yaşamış böbrek ve karaciğeri düzelme emareleri göstermedi. 

Ailesi birkaç ay sonra Craig Lewis'in 'fişinin çekilmesini' istemek zorunda kaldı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading