Yandex Metrica
SON DAKİKA
Casus yazılımda ikinci hamle: İsrailli Candiru dijital dünyanın yeni belası

Casus yazılımda ikinci hamle: İsrailli Candiru dijital dünyanın yeni belası

İsrail Pegasus'la cep telefonlarını, Candiru ile de bilgisayarları ele geçirebiliyor. Candiru son olarak İngiltere'deki web sitelerini hedef almasıyla gündeme geldi. ABD bile İsrail şirketlerini kara listeye alırken Londra bu konuda hiçbir adım atmadı.

Teknoloji

23.01.2024, 18:19

İsrail merkezli casus yazılımlar skandalı dünyayı sarsmaya devam ediyor. Cep telefonlarına sızan NSO şirketi ürünü Pegasus ifşaatının ardından şimdi de bilgisayarları gözetleyen Candiru yazılımı gündemde. 

Siber güvenlik şirketi ESET, İngiltere'de Middle East Eye adlı portalın da aralarında bulunduğu 20 web sitesinin Candiru bağlantılı casus yazılımlar tarafından hedef alındığını açıkladı. Candiru'nun sitelerin kontrolünü nasıl ele geçirdiği, kimlerin hedef alındığı ve bunun sonucunda tam olarak ne elde edildiği şimdilik bilinmiyor. 

Candiru da tıpkı Pegasus gibi, İsrail devletinin onayıyla başka bir devlete satılabiliyor. Ancak şirketin casus yazılımları devlet dışı bazı gruplara da satmış olabileceğinden endişe ediliyor. 

Sözkonusu ifşaatlara ve kanıtlanmış siber casusluk eylemlerine rağmen İngiliz hükümetinin İsrail'e karşı sessizliği dikkat çekiyor. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) yaptığı çağrılara rağmen Londra yönetiminin "İnternet güvenliğine dikkat edin" demekten başka bir şey yapmaması tepki çekiyor. İngiliz milletvekilleri Başbakan Boris Johnson'dan İsrail'e karşı adım atmasını istiyor. 

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

ABD KARA LİSTEYE ALMIŞTI

ABD Ticaret Bakanlığı, ortaya çıkan skandallar nedeniyle geçtiğimiz günlerde İsrail merkezli NSO Grup ve Candiru şirketlerine yaptırım uygulanacağını açıklamış ve bu şirketleri 'kara liste'ye almıştı. 

İngiliz hükümetinin tüm sessizliğine rağmen, İsrail yazılımı Pegasus'la en az 400 İngiliz vatandaşının cep telefonlarıyla hedef alındığı biliniyor. Pegasus'la 7/24 izlenen kişiler arasında Lordlar Kamarası'nın iki üyesi, akademisyenler, avukatlar, gazeteciler, Ortadoğu ülkeleri vatandaşı olan çeşitli muhalifler ve Londra'daki bir caminin imamı bulunuyor. 

Microsoft ve Google ürünlerindeki güvenlik açıklarını kullanan Candiru'nun ise geçtiğimiz temmuz ayında 100'den fazla aktivist ve gazetecinin bilgisayarlarına girdiği tespit edilmişti. Saldırıya uğrayanların yaklaşık yarısının Filistin'de olması, bu yazılımı kullananlar hakkında bir fikir veriyor. Bir Microsoft analizine göre kurbanlar arasında İngiltere'nin yanısıra İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Türkiye, Ermenistan ve Singapur'dan çok sayıda kişi bulunuyor. 

ABD bile İsrail merkezli casusluğa karşı harekete geçmişken İngiltere'nin bu duruma neden sessiz kaldığı şimdilik muamma.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading