Yandex Metrica

Bu evler sadece 10 günde yapılıyor: Acil konut talebine doğal çözüm! AFAD'a rapor sunuldu

Bu evler sadece 10 günde yapılıyor: Acil konut talebine doğal çözüm! AFAD'a rapor sunuldu

Deprem bölgesinde halkın acil konut talebi, doğal inşaat malzemesiyle sadece 10 günde yapılabilecek meskenlerle çözülebilir. Beton temel üzerine kerpiç ya da sıkıştırılmış toprakla ev yapma projesi AFAD'a sunuldu.

Teknoloji

25.04.2024, 11:31

Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere depremden etkilenen yerleşim birimleri acil konutlara ihtiyaç duyuyor. On binin üzerinde konteynerin sevkine devam edilirken bir yandan tuğla ve briketlerle geçici meskenlerin inşası da sürüyor.

En az bir yıllık barınma için hızlı biçimde inşa edilebilecek yapılar konusunda Yüksek Mimar Serkan Duman'dan çarpıcı bir öneri geldi. 

Yıllardır hem kerpiç hem de sıkıştırılmış toprakla yapılar inşa eden Duman, AFAD'a bir rapor sunarak 'sadece 10 günde oturuma hazır hale gelecek konut' teklifinde bulundu. 

Toprak mimarisi konusunda Türkiye'de ve yurtdışında yürüttüğü projelerle deneyim sahibi olan mimar Serkan Duman ile ekibinin hazırladığı projeye göre, deprem bölgesinde doğal inşaat malzemeleri kullanılarak meskenler hızlı biçimde yapılabilir. 

AFAD'a sunduğu raporda Duman, 'Toprak Konut' projesinde amacını şöyle açıklıyor:

"Günümüzde deprem bölgelerinde sıklıkla kullanılan konteyner ve çadır gibi geçici çözüm seçeneklerine bir alternatif sunmak istiyoruz. Toprak yapılar; doğal etmenlere karşı korunaklı, çevreye ve insan doğasına uygun, sosyo-kültürel olarak toplum yapısının aşina olduğu ve uyum sağlayabileceği bir yapıdadır."

Toprak malzemenin inşaatta hammadde sorununu ortadan kaldırdığına vurgu yapan Duman, depremzedelerin bu yapılarda barınmasıyla 'yurtsuzluk ve çaresizlik' hissi yaşamayacağını belirtiyor. 

"Toprak yapı modeli, yabancılık duyulmayan ve depremzedelerin evlerinde hissedebilecekleri doğal bir ortam oluşturacaktır" ifadelerinin kullanıldığı raporda, hızla ev inşa etmek için 5 tip üretim metodundan bahsedildi. 

1-Sıkıştırma Toprak
2-Dökme Sistem
3-Ahşap Direkli Toprak/Hımış Sistemi
4-Kerpiç Tuğla Sistemi
5-CSEB (Compressed Stabilised Earth Block) Sistem

İklimlendirme ve ses izolasyonunu doğal biçimde sağlayan ve nefes alması sayesinde içerideki nemi dengeleyen toprak malzeme, sadece 10 günde 30'ar metrekarelik meskenlerin yapımına imkan sağlıyor. 

Rapora göre 30 metrekarelik bir konutun 1 usta ve 7 işçi ile tahmini yapım süresi sadece 10 gün. 

Bu yapılar iş gücü gönüllülerden oluşmuyorsa 60 bin liraya, iş gücü gönüllülerden oluşuyorsa sadece 35 bin liraya mâl oluyor. 

Temeli taş, tuğla ve beton malzemeden dökülmüş subasman üzerine sıkıştırılmış toprak ya da kerpiçle inşa edilecek evler, depremzedeler için acil çözümlerden biri olma potansiyeli taşıyor. 

Deprem bölgesine doğal yapılar inşa etmeyi amaçlayan projeye ilişkin >RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN.

>
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading