Bilim insanlarından gizemli keşif! Mars ve Jüpiter arasında yer alıyor: Güneş'e rağmen şaşırtıcı şekilde hala aktif!

Bilim insanlarından gizmeli bir keşif haberi geldi. Bilim insanları, ana asteroit kuşağında buzlu bir gök cismi keşfederek Güneş Sistemi'nin iç bölgelerindeki buz dağılımını anlamada önemli bir ilke imza attı. Ana kuşak kuyruklu yıldızı olarak bilinen bu cisim, şaşırtıcı şekilde Güneş'in ısısına rağmen aktif kalmaya devam ediyor.
Bu cismin, Henry Hsieh (Gezegen Bilimi Enstitüsü), Scott Sheppard (Carnegie Bilim Enstitüsü) ve Audrey Thirouin (Lowell Gözlemevi) tarafından ana kuşak kuyruklu yıldızı olarak tanımlandığı bilgisi paylaşıldı.
MARS VE JÜPİTER ARASINDA BULUNUR
Ana kuşak kuyruklu yıldızlar, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan buzlu cisimler olarak bilinir. Bu bulgunun şaşırtıcı olmasının sebeb buzlu cisimlerin genellikle Güneş Sistemi'nin soğuk, dış bölgelerinde bulunması gerekir.Bu kuyruklu yıldızlar, Güneş’in ısısının buzlarını buharlaştırmasıyla oluşan kuyruklar veya etrafında beliren bulanık bulutlar gibi karakteristik özellikler sergiler.
2006 YILINDA İLK KEŞİF YAPILDI
İlk ana kuşak kuyruklu yıldızlar, 2006 yılında Hsieh ve doktora danışmanı David Jewitt tarafından Hawaii Üniversitesi'nde tanımlandı. Ana kuşak kuyruklu yıldızlar ise Güneş Sistemi'ndeki aktif asteroitler olarak bilinen daha geniş bir grup içinde yer alır.
ŞAŞIRTICI BİR DURUM
Bu cisimler, kuyruklu yıldızlarla neredeyse aynı davranışlar sergiler, ancak Güneş Sistemi'nin daha sıcak, iç bölgelerindeki asteroit benzeri yörüngelerde hareket ettiği görülür.
GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ SAYESİNDE TESPİT EDİLEBİLİYOR
Aktif asteroitler, sadece buz buharlaşmasından kaynaklanan kuyruklu yıldız benzeri davranışları değil, aynı zamanda çarpışmalar ya da hızlı dönüşler sonucu oluşan toz bulutları ve kuyrukları da içerisinde barındırır. Ana kuşak kuyruklu yıldızları ve aktif asteroitler nadir olsa da, gözlem tekniklerinin gelişmesiyle beraber bilim insanları bunları daha sık tespit etmektedir.
