Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ay'da su var mı? Ay’daki suyu içmek mümkün mü?

Ay'da su var mı? Ay’daki suyu içmek mümkün mü?

Yapılan bir araştırma, Ay'da buz tabakaları olduğunu kanıtladı. Bu da, astronotların Ay'daki suyu içme ihtimalinin olduğunu gösterdi. Hal böyle olunca konu ile ilgilenen vatandaşlar, "Ay'da su var mı? Ay’daki suyu içmek mümkün mü?" sorularının yanıtlarını aramaya başladı. İşte detaylar...

Teknoloji

20.02.2024, 18:07

Uzay ile ilgili araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Yapılan son araştırma, Ay’da milyarlarca yıl önce oluşan volkanik patlamaların yüzey altında buz tabakaları oluşturmuş olabileceğini gösterdi. Peki, Ay'da su var mı? Ay’daki suyu içmek mümkün mü? İşte merak edilen soruların yanıtları...

ABD'den TikTok yasağına ilk hamle! Çin merkezli platform ulusal güvenlik... Haberi Görüntüle

AY'DA SU KAYNAKLARI VAR MI?

Ay'da su, Ay'ın yüzeyinde bulunan sudur. Sıvı hâldeki su Ay'ın yüzeyinde kalamaz ve su buharı Güneş ışığı tarafından ayrıştırılarak ortaya çıkan hidrojen çabucak uzay boşluğunda kaybolur. Su molekülleri ayrıca Ay yüzeyi üzerindeki ince gaz tabakasında tespit edilmiştir.

WhatsApp'a yeni özellik geldi! WhatsApp sohbet kilitleme ve gizli kod... Haberi Görüntüle

AY'DAKİ SUYU İÇMEK MÜMKÜN MÜ?

Dünya’nın tek uydusu olan Ay, gezegenimizdeki hayat başlamadan önce yanardağlardan meydana geliyordu. Bu volkanik oluşumlar ise zamanlar su buharını yüzeye yaydı. Sonucunda ise kraterlerdeki su buzunu oluşturdu. The Planetary Science Journal‘da yayınlanan araştırma ise Ay’daki astronotların içmesi için bu su buzlarını kullanabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, çalışma için Ay’ın milyarlarca önceki modellerine baktı. Sonucunda ise yaklaşık her 22 bin yılda bir, Ay’da volkanik bir patlamanın olduğu ortaya çıktı. Bu patlamalar ise şu an, Ay’ın yüzeyinde siyah leke olarak yer alıyor. Bununla birlikte yeni çalışma, volkanların Ay’ı kutupları etrafında onlarca metre kalınlığında buz tabakalarının oluşmasına enden olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın yazarları arasında olan Paul Hayne ise durumla ilgili açıklama yaptı. Hayne açıklamasında, “Yüzeyin beş veya on metre altında büyük buz tabakalarının olabileceğini düşünüyoruz.” dedi. Aynı zamanda buz tabakalarının Ay’daki uzun süreli görevlerde astronotlar tarafından kullanılabileceğini de belirtti. Ek olarak, sudaki hidrojen ve oksijen, jet yakıtı olarak kullanılabilir. Bunu ise ‘elektroliz‘ adlı işlemle gerçekleştirmek mümkün.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading