Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Arabaların tekerleğini neden ters yönde dönüyor gibi görürüz? Filmlerde karşılaşılan bu durum, beynin görsel yanılsamasından ibaret!

Arabaların tekerleğini neden ters yönde dönüyor gibi görürüz? Filmlerde karşılaşılan bu durum, beynin görsel yanılsamasından ibaret!

Film izlerken hızlı giden arabanın tekerlekleri bazen size de ters dönüyormuş gibi görünüyor mu? Bunun sebebi, saniyede 24 kare kaydeden kameraların kayıt hızı. Tekerleğin dönüş hızı ile kameranın kayıt hızı arasındaki eşleşme anında beynin yaşadığı yanılsama, bize tekerlek duruyor ya da ters yönde dönüyor izlenimi uyandırıyor. Bu görsel yanılsamaya gerçek hayatta da tanık olmak mümkün.

Teknoloji

28.03.2024, 05:23

Hareket halindeki araçların tekerleği bazen neden ters gidiyor gibi görünür? İşte cevabı...

Sizler de film izlerken görüntüde hızlanmaya başlayan bir otomobilin tekerleğinin olduğundan daha yavaş döndüğünü, durduğunu ya da ters yönde dönüyormuş gibi göründüğünü düşünmüşsünüzdür. Bu, sadece tekerleklerde değil, örneğin hızlı dönen pervanelerde de karşılaşabilinen bir durum.

WhatsApp'a yeni özellik geldi! WhatsApp sohbet kilitleme ve gizli kod... Haberi Görüntüle

TEKERLEK TABİ Kİ TERS DÖNMÜYOR

Olay aslında tamamen bir görsel yanılsamadan ibaret. Saniyede 24 kare kaydeden kameralar görüntüyü hareketli algılamamızı sağlıyor. Tekerleğin dönme hızının, kameranın kayıt hızı ile eşleşmesi durumunda, tekerlek ya da pervane duruyormuş gibi görünüyor.

Uzaktan çalışma sistemi tarih oluyor! Dell'den çalışma hayatında kriz çıkartacak... Haberi Görüntüle

PERVANEYİ NEDEN YAVAŞ DÖNÜYOR GİBİ GÖRÜYORUZ?

Pervanenin kameranın kayıt hızından daha hızlı ya da daha yavaş döndüğünde ise, pervane normal dönüş yönünün tersi yönünde veya daha yavaş hareket ediyormuş gibi görünebilir. Bu durum kameranın görüntüyü kaydettiği anda pervanenin kanatlarından birinin, tam olarak ilk konumuna dönmemesi durumunda ortaya çıkıyor.

Genelde filmlerde rastlanan bu görsel yanılsama bazen gerçek hayatta da karşımıza çıkabiliyor. Özellikle aydınlanmanın belirli aralıklarla ortaya çıkan ışık parlamalarıyla sağlandığı durumlarda da, ışık parlamaları arasındaki zaman farkı, pervanenin hareketinin farklı şekilde algılanmasına neden olabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading