Yandex Metrica

Arabalarda far ampulü çeşitleri nelerdir? Hangi far ampulünü seçmek gerekir?

Arabalarda far ampulü çeşitleri nelerdir? Hangi far ampulünü seçmek gerekir?

Araçlarınızda kullanacağınız far ampulü seçimlerine dikkat etmeniz gerekir. Peki aracınızın teknolojisine uygun far ampulü nasıl seçilir? İşte merak edilenler...

Teknoloji

23.01.2024, 17:54

Otomobillerin gelişmesi ile birlikte içerisinde bulunan aydınlatma sistemleri de teknolojiye uygun gelişiyor. Arabaların ilk çıktığı yıllarda asetilen lambalar kullanılırken günümüzde gelişmiş ve alternatif açısından bol aydınlatma sistemleri tercih ediliyor. Arabalar artık eski yıllardan daha hızlı gidiyor ve daha iyi bir aydınlatma sistemine ihtiyaç duyuluyor. Peki kaç çeşit far ampulü vardır? Hangi ampul tipini seçmeliyiz? 

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

Far Ampulü Çeşitleri Nelerdir?

-Halojen Farlar : Akkor lambaların iyileştirilmiş haline halojen far ismi verilir. Akkor lambalar hala klasik arabalarda kullanılsa da gelişmiş arabalarda halojen farlar kullanılıyor. Halojenler kolayca negatif iyon oluşturabilen elementler arasında yer alıyor. Aslında beş farklı halojen tipi bulunurken bunlardan sadece iyot ve brom elementleri aydınlatma teknolojisinde kullanılabiliyor. Bunun nedeni ise ampul içerisinde bulunan tungsten filamanının kırılmasını ve kararmayı önleme açısından oldukça başarılı olmaları. Halojen lambaların en belirgin özelliklerinin başında oldukça iyi derecede ısı üretmeleri ve sarı bir renk tonuna sahip olmaları geliyor. Diğer ampul tipleriyle kıyaslandığında  daha uygun fiyatlı olan halojen ampullerin bazı dezavantajları da yok diyemeyiz. Halojenler hem daha kısa görüş mesafesi sunuyor hem de diğer ampul tiplerine göre daha kısa ömürlü oluyor.

-Xenon Farlar: Xenon farlar halojen farların aksine ışık oluşturmak için metal bir filamana ihtiyaç duymuyor. Xenon farlar, çift elektrot arasında yüksek voltaj arkı oluşturarak ışık üretebiliyor. Xenon gazı ile dolu olan ampuller parlak ve beyaz ışık üretiyorlar bundan dolayı halojen farlara göre daha az ısı oluşturuyorlar. Fakat Xenon farların istenen ışığa ve parlaklığa ulaşabilmesi için biraz zaman gerekiyor. Gece sürüşlerinde daha güvenli bir yolculuk sunuyor çünkü parlak ışıkları daha uzun dalgalara sahip. Halojen farlardan daha uzun ömürlü olmaları da ekstra bir avantaj. Xenon farların kullanım ömrü ise 2000 saat.

-LED Farlar: Otomobil sahiplerinin arasında popüler bir yeri olan LED farlar, halojen ve xenon farlara göre daha yeni bir teknoloji. LED aydınlatmaların en büyük avantajları ise daha az enerji üretmeleri ve daha uzun ömürlü olmaları. Ön ve arka farlar haricinde gösterge ışıklarında da kullanılabiliyor. LED farlar daha çok lüks kategoride olan araçlarda kullanılıyor. Fren ve sis lambalarında da kullanılabilen LED farlar, selektör ışıklarında da oldukça iyi bir performans gösteriyor.

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

Hangi Ampul Tipini Seçmeliyiz?

Doğru far ampulü seçerken verimlilik ve görsellik arasında bir seçim yapılması gerekiyor. Uzun ömürlü ve beyaz ışığa sahip bir ampul kullanmak istiyorsanız LED farlar tercihiniz olmalı. Estetik görünüme önem veriyor ve lüks seviyorsanız xenon ampulleri tercih edebilirsiniz. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading