Yandex Metrica

6 şirketten Terminatör mektubu: Ellerine silah vermeyi düşünmüyoruz

6 şirketten Terminatör mektubu: Ellerine silah vermeyi düşünmüyoruz

Robot teknolojisine yön veren Amerikan şirketleri, çok yetenekli hale gelen bu cihazların eline silah vermeyeceklerini, vermek isteyeni de desteklemeyeceklerini taahhüt etti.

Teknoloji

23.01.2024, 19:54

Amerika Birleşik Devletleri'nde robot üreten firmalar bir bildiri yayınlayarak "Gelecekte robotları silahlandırmayacağız ve silahlandırmak isteyenlere destek vermeyeceğiz" iddiasında bulundu. 

Son yıllarda medyaya yansıyan görüntülerde akrobatik hareketleriyle göz dolduran insansı yahut '4 ayaklı' robotlar yakın bir gelecekte silahlı çatışmaların öncelikle robotlar arasında yaşanacağı, sonrasında bu robotların insanlara saldırılarda kullanılacağı yorumlarına yol açmıştı. 

Milyonlarca kişi insanlığın Terminatör ve Matrix gibi filmlerde resmedilen dünyaya doğru hızla gidildiğini düşünürken, yüksek teknoloji şirketleri bu endişeleri bir nebze olsun gidermek için açıklama yapma ihtiyacı duydu. 

Boston Dynamics, Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics ve Unitree Robotics şirketleri tarafından yayınlanan ortak bildiride "Uzaktan veya otonom olarak çalıştırılan, halka açık olan ve insanların yaşadığı ve çalıştığı daha önce erişilemeyen yerlere gidebilen robotlara silah eklemenin yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğurduğuna inanıyoruz" denildi. 

"Ayrıca robotik camiasındaki her kuruluşu, geliştiriciyi, araştırmacıyı ve kullanıcıyı, bu tür robotlara silah eklememek, yetkilendirmemek, desteklememek veya bunlara izin vermemek için benzer taahhütlerde bulunmaya çağırıyoruz" ifadeleriyle diğer kurum ve ülkelere bir çağrıda da bulunan şirketler, robotları silahlandırmak için yapılan girişimlerden endişe duyduklarını ileri sürdü. 

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

BU SÖZLER SADECE LAFTA KALACAK 

ABD'de pek çok savunma-teknoloji şirketi, insansı robotları çatışma ortamında kullanmak üzere geliştiriyor ve bu tip yapay zeka barındıran kara ve hava araçları Amerikan ordusunda aktif biçimde kullanılıyor. Bu nedenle Amerikan şirketlerinin son açıklamasına şüpheyle bakılıyor. 

Köpek benzeri 4 ayaklı robotlar üreten Boston Dynamics şirketinden bir yetkili, Axios'a yaptığı açıklamada, robotları silahlandırmak için sergilenen tüm girişimlerin halkın bu teknolojiye olan güvenini sarstığını, bu nedenle halkın güvenini sağlamanın öncelikli hedef olması gerektiğini savundu. 

Robotik teknolojiye yön veren bu şirketlerin günah çıkarma seansı bir yana, yapay zekalı insansı robotların yakın bir gelecekte savaşlarda kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Üstelik ABD bu teknolojide başı çekiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading