2040 yılına kadar görülmeyecek! 28 Şubat tarihine dikkat: Dünyayı büyük bir geçit töreni bekliyor!

Bu aralar geceleri gökyüzüne bakıldığında Güneş Sistemi'nin altı gezegenini bir arada görmek mümkün. Şubat ayı sonunda buna yedinci bir gezegen daha eklenecek ve nadir görülen gezegenlerin geçit töreni başlayacak.
28 Şubat hakkında ortaya atılan kıyamet iddiaları büyük korkuya neden olurken bi ‘Planetary Parade’ yani gezegen geçit töreni herkes tarafından da merak ediliyor. Peki 28 Şubat tarihinde neler olacak?
Simpsonlar’ın 2025 yılının Şubat ayı ile ilgili Kıyamet kehanetlerinde bulunduğu iddiası kafalarda soru işaretleri bıraktı. Geçmiş tahminleri ve iddialar göz önüne alındığında, 28 Şubat 2025'te neler olacağı merak ediliyor.
GEZEGENLERİN GEÇİT TÖRENİ
Great Planetary Parade olarak adlandırılan Gezegen Geçit Töreni nadir görülen bir gök olayı olarak dünyadan görünür olacak. 28 Şubat’ta kısa bir süreliğine Güneş Sistemi’ndeki gezegenler aynı hizaya gelecek. Gün batımının hemen ardından gerçekleşecek olan ve gezegen geçidi olarak adlandırılan bu olay 2040 yılına kadar görülmeyecek.
GEZEGENLER YILDIZLARDAN DAHA PARLAK OLACAK
Dünyaya olan mesafeleri nedeniyle Neptün ve Uranüs'ü görebilmek için dürbün veya teleskop kullanmak gerekecek. Ancak diğer gezegenler en parlak yıldızlardan daha parlak görülecek.
İZLEMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN NE ZAMAN?
6 veya 7 gezegenin aynı hizaya gelmesinin nadir görünmesi nedeniyle olay büyük heyecan yarattı. Uzmanlara göre bu olaya tanıklık etmek için en uygun zaman gün batımının hemen sonrası.
GÖRMEK İÇİN ŞEHİR IŞIKLARINDAN UZAKLAŞIN
Öte yandan şehirlerde yaşanan ışık kirliliği nedeniyle 28 Şubat’ta gözlem yapabilmek için daha karanlık bir yer bulmak büyük önem taşıyor.
2040 YILINA KADAR GÖRÜLMEYECEK
Bir sonraki dizilim ise 2040 yılında gerçekleşecek. Fakat 5 ya da daha fazla gezegenin bir sonraki hizalanması ise 2028 yılının Ekim ayı ile 2040 yılının Şubat tarihinde gerçekleşecek.
FARK EDİLMESİ EN KOLAY GEZEGEN VENÜS
Çıplak gözle fark edilmesi en zor gezegen Satürn olacak. Güneş'ten kısa bir süre sonra battığı için, gezegen ufuk çizgisinin üzerindeyken ve gökyüzü gerçekten görülebilecek kadar karanlıkken sadece birkaç dakika olacak. Gezegenin tam konumunu belirlemekte yardımcı olması için ücretsiz bir gökyüzü uygulaması kullanabilirsiniz.
Satürn'ün hemen üzerinde Merkür, hafifçe parlayan bir şekilde görülebilecek. Onun biraz daha yukarısında ise Venüs yer alıyor ve gökyüzündeki en parlak gezegen olduğu için fark edilmesi oldukça kolay olacak. Daha yüksekte ise gaz devi olarak bilinen Jüpiter'in parlak ışığını görebileceksiniz.
GEZEGENLER NEDEN SIRALANIYOR?
Güneş Sistemi'ndeki gezegenler, Dünya ile benzer bir düzlemde Güneş'in etrafında dönerler.
Ancak farklı hızlarda ve mesafelerde döndükleri için zaman zaman Dünya’dan bakıldığında aynı hizaya gelmiş gibi görünürler. Bu hizalanmalar aslında gezegenlerin uzayda birbirine yaklaşması anlamına gelmese de gökyüzünde büyüleyici bir görüntü oluşturur.
